Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

28. 07. 2024. 07:25 >> 07:25
Čitaj mi:

mediji kao ideološko bojno polje

Suspendovan poljski novinar koji je Lenonovu pjesmu nazvao 'vizijom komunizma'

Poljski javni servis saopštio je u subotu da je suspendovao novinara i sportskog komentatora koji je na otvaranju Olimpijskih igara reagovao na izvođenje legendarne pjesme Zamisli (Imagine) Džona Lenona tvrdnjom da se radi o svojevrsnoj "viziji komunizma".

TVP, poljski javni servis, saopštio je u subotu da je Przemislav Babiarc suspendovan i da mu neće biti dozvoljeno da uživo komentariše sportske događaje sa ljetnje Olimpijade u Parizu.

U pomenutoj pjesmi Lenon pjeva o zamišljenom svijetu bez raja i pakla, bez država, religije i privatne imovine.

"Zamisli da svi ljudi žive za danas, zamisli da svi žive u miru, možda ćeš reći da sam sanjar, ali nisam usamljen..." pjevao je davne 1972. jedan od legendarnih Bitlsa (The Beatles), ali to nije impresioniralo novinarsku "sveznalicu".

"Ovo je nažalost vizija komunizma", rekao je samouvjereno Babiarc tokom ceremonije otvaranja OI i izazvao munjevite kontroverzne komentare u Poljskoj.

Obrazlažući suspenziju TVP je u saopštenju naveo: "Međusobno razumijevanje, tolerancija, pomirenje – to nisu samo osnovne ideje Olimpijade, već su i temelj standarda koji vode novu Poljsku televiziju. Ne postoji razlog za njihovo kršenje".

Agencija AP je, objašnjavajući pozadinu ovog naizgled banalnog sukoba mišljenja, objavila da su državni mediji u Poljskoj godinama bili ideološko bojno polje u državi i da su ga kao megafon koristili desničarski populisti, koji su vladali Poljskom od 2015-2023.

Novoizabrani premijer Donald Tusk, čija je široka koalicija preuzela vlast u decembru, reagovao je brzo kako bi uklonio njihovu kontrolu nad emitovanjem programa, što konzervativci i njihovi saveznici još nisu preboljeli.

Među prvima koji su reagovali da bi "zaštitili" suspendovanog novinara bili su konzervativni predsjednik Andžej Duda i bivši premijer Mateuš Moravjecki.

"Istina će se braniti! Vaši postupci će biti zapamćeni i cenzura će propasti", napisao je Moravjecki na mreži Iks.

Međutim i neki komentatori bliski političkoj ljevici u Poljskoj su saopštili da je kazna prestroga, izvijestio je AP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније