Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

26. 07. 2024. 22:25 >> 22:26
Čitaj mi:

USVOJEN ZAKON

Poljska: Snage bezbjednosti mogu nekažnjeno da koriste oružje na granici

Poslanici skupštine Poljske izglasali su danas zakon koji snagama bezbjednosti - vojsci, policiji i graničarima - omogućava da potpuno nekažnjeno koriste oružje u slučaju prijetnje nacionalnoj bezbjednosti ili bezbjednosti pojedinca, posebno na granici sa Bjelorusijom, gdje su tenzije visoke.

Savjet Evrope i aktivisti izrazili su zabrinutost da poljske snage sada mogu da djeluju bez ikakve odgovornosti.

Glasanje o ovom zakonu, koji šef države Andžej Duda tek mora da proglasi da bi stupio na snagu, uslijedilo je poslije incidenta u kojem je poljski vojnik smrtno izboden nožem na granici sa Bjelorusijom.

Poljska, članica NATO-a i Evropske unije, optužila je Rusiju, čiji je saveznik Bjelorusija, za, kako kaže, pokušaje da hiljade migranata iz Afrike prebaci sa svoje teritorije u Evropu, pošto ih prethodno dovede avionom do poljsko-beloruske granice.

Novi zakon "isključuje krivičnu odgovornost organa za sprovođenje zakona kad koriste oružje ili direktnu silu" ako postoji pretnja po bezbjednost pojedinca ili zemlje.

Komesar Savjeta Evrope za ljudska prava Majkl O'Flaherti izrazio je nedavno zabrinutost da bi zakon mogao da "podstakne nedostatak odgovornosti".

To bi "moglo da stvori pravni i politički okvir koji bi državne snage raspoređene u pograničnim oblastima (...) podstakao da ne postupaju u skladu sa pravilima o proporcionalnoj upotrebi sile i vatrenog oružja", dodao je on.

Poljski advokat i aktivista Hana Mačinska naglasila je danas da "pitanje nacionalne bezbjednosti (...) "ne može davati odrešene ruke za djela kojima se krše ljudska prava".

"Ništa ne opravdava uvođenje pravila koja su dozvola za ubijanje, kao što su neki rekli", rekla je ona na radiju TOK FM.

Poljska vojska je nedavno najavila da će pojačati svoje prisustvo duž granice sa Bjelorusijom zbog "stalnih provokacija".

U junu je vojnik u patroli u ovoj pograničnoj oblasti izboden kroz pet metara visoku metalnu ogradu koju je Poljska podigla 2022. godine kako bi odvratila migrante od pokušaja da uđu na njenu teritoriju.

Na ovoj granici su zvanično prijavljeni i drugi napadi na poljske vojnike.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније