Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

26. 07. 2024. 14:18 >> 14:18
Čitaj mi:

milena milović

"Programom Evropa sad 2 postajemo država sa najmanjim troškovima na rad u Evropi"

Program Evropa sad 2 je poreska reforma koja podrazumijeva dvije ključne komponente – smanjenje poreskog opterećenja na rad i povećanje minimalne i prosječne zarade u Crnoj Gori, poručila je savjetnica premijera za ekonomsku politiku Milena Milović.

Milović je učestvovala na Okruglom stolu u okviru javne rasprave o Fiskalnoj strategiji u organizaciji Ministarstva finansija.

Milović je objasnila da se smanjenje poreskog opterećenja na rad, kao najznačaknijeg fiksnog troška za poslodavca, odnosi na smanjenje doprinosa na penzijsko-invalidsko osiguranje na teret zaposlenog sa 15 na 10 odsto i doprinosa na teret poslodavca sa 5,5 odsto na nula procenata.

„Druga komponenta ovog programa je povećanje minimalne i prosječne zarade u Crnoj Gori“.

Milović je istakla da benefite reforme Evropa sad 2 imaju i zaposleni i poslodavci.

„Zaposleni kroz rast minimalne zarade koja je predložena na 600 eura za zaposlene do srednjeg nivoa kvalifikacija obrazovanja i na 800 eura za zaposlene iznad VI nivoa kvalifikacija obrazovanja”, navela je Milović.

Ona je objasnila da povećanjem minimalne zarade na 600 eura zaposleni ostvaruje rast od 33 odsto, dok se u slučaju minimalne zarade od 800 ostvaruje rast od 78 odsto.

„Svi zaposleni ostvaruju rast zarada, po osnovu smanjenja doprinosa na teret zaposlenog jer je shodno Zakonu o radu poslodavac dužan da taj dio poreza odnosno doprinosa obračuna i prenese na neto zaradu zaposlenog”, rekla je Milović, prenosi CdM.

Na drugoj strani, kako je dodala, kada je riječ o poslodavcima, i pored povećanja za sve zaposlene, svi poslodavci koji trenutno isplaćuju zarade iznad 600 eura, ostvaruju isključivo uštedu.

„Tu uštedu mogu iskoristiti za dodatno povećanje zarada, ili za investiranje, ili za kompenzovanje povećanja zarada, u zavisnosti od strukture zaposlenih“, pojasnila je Milović.

Ona je istakla da će usljed rasta prosječne zarade i usljed projektovane inflacije, penzionerima porasti penzija od naredne godine, od 7 do 8 odsto.

„Smanjenjem poreskog opterećenja na rad Crna Gora postaje zemlja sa najmanjim troškovima na rad u Evropi“, naglasila je Milović.

Iz Ministarstva finansija poručili su da se Fiskalnom strategijom prezentuju mjere fiskalne politike koje su usmjerene na unapređenje životnog standarda građana, kao i na unapređenje poslovnog ambijenta i konkurentnosti privrede, uz očuvanje makro-ekonomske stabilnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније