Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.L.B.

26. 07. 2024. 15:14 >> 15:21
4
Čitaj mi:

ODBLOKIRANA ISPLATA

Bivši vlasnici i njihovi nasljednici dolaze do svojih prava

Vlada Crne Gore usvojila je Uredbu o utvrđivanju isplate obeštećenja bivšim vlasnicima oduzetih imovinskih prava u novčanim sredstvima za ovu godinu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Uredbom koja je usvojena 11. jula predviđeno je da će isplata obeštećenja započeti 15. jula.

“S obzirom na to da isplata novčanih sredstava bivšim vlasnicima i njihovim nasljednicima nije započeta u predviđenom roku, a u cilju stvaranja uslova za što hitniju realizaciju iste, Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine na čelu sa ministrom Slavenom Radunovićem je predložilo Vladi Crne Gore izmjenu zaključka, odnosno da isplata obeštećenja započne danom stupanja na snagu ove Uredbe, što u praksi znači da bi se to moglo desiti još danas”, navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu važnost prava bivših vlasnika i njihovih nasljednika, ministar Radunović istakao je da su njihova prava prioritet, te naglasio da će uložiti sve napore da sredstva budu isplaćena u što skorijem periodu.

“Planirano je da za obeštećenje u 2024. godini bude izdvojeno 9.050.000 eura, u skladu sa Zakonom o budžetu za 2024. godinu, što predstavlja pozitivan iskorak u ostvarivanju njihovih prava”, saopšteno je iz Ministarstva

Prema Uredbi, isplata će se obračunavati prema vrijednosti koja odgovara 13% od preostalog neisplaćenog iznosa obeštećenja utvrđenih konačnim rješenjima komisija. Svaki bivši vlasnik, odnosno nasljednik, dobiće isplatu proporcionalno svom udjelu u preostalom neisplaćenom iznosu.

“Posebna pažnja posvećena je manjem broju korisnika sa iznosima ispod 10.000 eura, čime će se ubrzati proces obeštećenja i osigurati brža i jednostavnija isplata za njih.Usvajanjem ove Uredbe, Vlada Crne Gore i Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine pokazuju posvećenost pravednoj i efikasnoj restituciji imovinskih prava, osiguravajući da bivši vlasnici dobiju zaslužena sredstva u propisanom roku, čime se značajno doprinosi ostvarivanju njihovih zakonskih prava i pravde”, navodi se u saopštenju Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније