Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ Portal RTCG ]

26. 07. 2024. 15:13 >> 15:16
1
Čitaj mi:

ŠIMUN SAOPŠTIO

Vlada razmatra da se napad na ljekare vodi kao krivično djelo

Vlada Crne Gore razmotriće da se napad na ljekare vodi ubuduće kao krivično djelo, saopšteno je iz Minsitarstva zdravlja.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila inicijativu Ministarstva zdravlja o potrebi sagledavanja mogućnosti uvođenja posebnog krivičnog djela napada na lica koja obavljaju zdravstvenu djelatnost kroz izmjene i dopune Krivičnog zakonika Crne Gore.

Ministar zdravlja Vojislav Šimun kazao je da zdravstvena zaštita predstavlja jednu od najznačajnijih djelatnosti kojom se obezbjeđuje sprovođenje mjera i aktivnosti na očuvanju, zaštiti i unapređenju zdravlja građana.

"Imajući u vidu učestale napade na ljekare i ostale zdravstvene radnike, smatram da  je opravdano u kontinuitetu raditi na osnaženju njihovog položaja u društvu, između ostalog i kroz osnaživanje njihove krivičnopravne zaštite u toku pružanja ljekarske pomoći, odnosno u vezi sa poslovima koje obavljaju svi zdravstveni radnici'', kazao je Šimun.

On je istakao i da se napadom na zdravstvene radnike, pored zdravlja ljekara, ugrožava i zdravlje pacijenata kao i kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite u zdravstvenoj ustanovi ili prilikom terenskog rada.

''Uvođenjem novog krivičnog djela u Krivični zakonik Crne Gore kojim bi se inkriminisali napadi na zdravstene radnike, ostvarila bi se zaštitna funkcija krivičnog prava prije svega kroz generalnu prevenciju, odvraćanjem potencijalnih počinilaca od ovakvih napada kao i propisivanjem strožijih krivičnih sankcija. Takođe, ovo je prilika da zajedno radimo i na osnaživanju dosadašnjih napora Ministarstva zdravlja i Vlade Crne Gore usmjerenih na ohrabrivanje zdravstvenih radnika da se sva djela kojima se ugrožava njihov integritet redovno prijavljuju nadležnimm organima'', poručio je ministar.

Šimun je kazao i kako vjeruje da postoji opšta saglasnost kolega u Vladi da je apsolutni javni interes zaštititi sve zdravstvene radnike od napada na radnom mjestu.

"Mora postojati snažan institucionalni odgovor na ugrožavanje bezbjednosti medicinskog kadra", zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније