Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.L.B.

27. 07. 2024. 09:48 >> 09:48
1
Čitaj mi:

Asocijacija žena PES-a:

Pritisci bilo koje vrste neće pokolebati Oliveru Injac

Ambijent u kojem se odvijaju politički procesi u Crnoj Gori u velikoj mjeri može da obeshrabri žene da se bave pitanjima od društvenog značaja. Da postoje takve namjere pokazuje i negativna kampanja koja se u javnosti vodi protiv Olivere Injac, a traje još od vremena kada je u 42. Vladi bila na čelu Ministarstva odbrane, saopšteno je iz Asocijacije žena Pokreta Evropa sad.

“Oživljavanje diskursa u kojem se na senzacionalistički način obilježavaju žene u javnom prostoru trajno može narušiti ionako iskrivljen sistem vrijednosti u kojem je zastrašivanje kroz razne vrste pritiska odavno prisutno. U okviru više desetina autorskih tekstova koji su tokom prethodnih nekoliko godina objavljeni u određenim štampanim i elektronskim medijima, na grub i površan način narušava se unverzalnost svih etičkih kodeksa koji se bave postupanjima novinara, a podrazumijevaju da je njihova osnovna dužnost poštovanje činjenica i pravo javnosti na istinu”, poručuju iz Asocijacija žena PES-a.

Kako su ističu, da u postupanjima određenih autora i propagandnih medija postoji jasna namjera diskriminacije govori veliki broj tekstova u kojima se ne poštuje pretpostavka nevinosti.

"Ti tekstovi sadrže neistine, uvrede i pežorativne ocjene nečijeg rada samo na osnovu ličnog utiska što se kosi sa jednim od osnovnih principa navedenih u Globalnoj etičkoj povelji za novinare, a to je da će novinari osigurati da širenje informacija ili mišljenja ne doprinosi mržnji ili predrasudama", poručuju iz Asocijacije žena PES-a.

Kažu i da bi novinari trebalo da učine sve da izbjegnu olakšavanje širenja diskriminacije na osnovu geografske, socijalne ili etničke pripadnosti, rase, pola, seksualne orijentacije, jezika, religije, invaliditeta, političkih i drugih mišljenja što svakako nije slučaj u medijskim predstavama kojima se targetira gradonačelnica Injac.

“Ovakvo postupanje, posebno pogoduje sve oštrijem narativu koji se širi putem društvenih mreža, što je u potpunosti suprotno sa osnovnim načelima građanske i evropske Crne Gore za koju se zalažemo”, ističu oni.

Ovim putem, Asocijacija žena PES-a upućuje punu podršku Oliveri Injac, ženi kako kažu, izuzetnih ljudskih i profesionalnih kvaliteta.

“Uvjereni smo da je pritisci bilo koje vrste neće pokolebati, ali smo zabrinuti zbog drugih žena koje mogu biti obeshrabrene ovakvim postupanjem zbog čega ćemo se uvijek zalagati za izgradnju zdravijeg medijskog prostora koji će biti oslobođen od mržnje i bilo kojeg oblika diskriminacije”, zaključuje se u saopštenju Asocijacije žena PES-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније