Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

28. 07. 2024. 07:01 >> 07:59
1
Čitaj mi:

meta verbalnih i fizičkih napada

Učestalost napada na zdravstvene radnike ozbiljan alarm

Ljekari, medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici sve češće postaju meta verbalnih i fizičkih napada, što ozbiljno ugrožava njihov rad, bezbjednost, ali i kvalitet zdravstvene zaštite. Ovakva eskalacija nasilja izazvala je zabrinutost među zdravstvenim stručnjacima i u javnosti, i zahtijeva hitne mjere kako bi se zaštitili oni koji su na prvoj liniji borbe za zdravlje svih nas.

Nakon što se protekle sedmice desio novi, još jedan u nizu napad na ljekare i zdravstvene radnike, ovog puta ekipu Hitne medicinske pomoći u Nikšiću, Vlada Crne Gore je na sjednici održanoj u petak najavila da će razmotriti inicijativu Ministarstva zdravlja da se napad na ljekare ubuduće tretira na poseban način u Krivičnom zakoniku.

Kako su naveli u saopšenju, usvojena je inicijativa o potrebi sagledavanja mogućnosti uvođenja posebnog krivičnog djela napada na lica koja obavljaju zdravstvenu djelatnost kroz izmjene i dopune Krivičnog zakonika Crne Gore.

Resorni ministar Vojislav Šimun kazao je da zdravstvena zaštita predstavlja jednu od najznačajnijih djelatnosti kojom se obezbjeđuje sprovođenje mjera i aktivnosti na očuvanju, zaštiti i unapređenju zdravlja građana.

Komentarišući takvu inicijativu, direktor Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć Vuk Niković kazao je za Portal RTCG da podržava ovakav stav Vlade samim tim, jer napadi na medicinsko osoblje postaju ozbiljan alarm.

"Učestalost napada na zdravstvene radnike za jedno društvo je ozbiljan alarm. Saglasan sam sa stavom Vlade i uvođenjem kaznenih odredbi", kratko je prokomentarisao Niković.

Ovakve napade na zdravstvene radnike osudili su i iz Sindikata doktora medicine, podsjetivši da je Sindikat još 2021. u saradnji sa tada poslanicom Brankom Bošnjak uspio da unese u Krivični zakon da se napad na ljekare na radnom mjestu, tretira kao krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore navela je da je broj napada na ljekare ponovo u porastu i da smo se brisanjem člana zakona kojim se to posebno tretiralo, vratili tri koraka nazad.

"Došlo je do izmjena tog zakona u čemu nijesmo učestvovali, niti su nas iz Ministarstva pravde informisali o toj izmjeni ili konsultovali što je bilo za očekivati. Tako da je to stupilo na snagu krajem decembra 2023, a mi smo toga postali svjesni u januaru naredne godine i ćutali smo svjesno da se ne pročuje, jer od trenutka kada je bio uveden dok se saznalo da ga više nema imali smo drugačiju atmosferu u odnosnu na prethodni period kada su napadi na ljekare bili učestali", saopštila je ranije Popović Samardžić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније