Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Milica Stijepović, TVCG

28. 07. 2024. 07:30 >> 07:36
Čitaj mi:

Stočar sa Durmitora

Raniji otkup mesa bio bi dobar potez, turisti vole naše proizvode

Ekipa emisije Agrosaznanje razgovarala je sa Veskom Ćeranićem, farmerom koji ima stado od 600 ovaca. Iako je zadovoljan načinom rada, kaže da bi raniji otkup mesa bio djelotvorniji. Turisti s druge strane radije biraju domaće proizvode.

Vesko Ćeranić iz šavničkog sela Dubrovsko tokom ljeta boravi na durmitorskom katunu Todorov do. On posjeduje farmu od 600 ovaca. Kaže da je ovo zahtjevan posao koji se mora voljeti da bi se valjano radio. No stada ispod Durmitora ove godine je, dodaje, sve manje.

"Nekad su ovdje, pričali su mi ,bilo po 18 muznih buljuka, kad je zadruga držala, osim privatnih, bilo je hiljadama ovaca i stotinama govedi", kazao je Ćeranić.

Tajna uspješnog posla leži u porodičnom radu, kaže Vesko.

"Mijenjamo se, najviše, čuvao mi ovih godina mlađi sin, a ove godine sam više ja ostao tu kad je bila koševina trajala. Oni su dvojica mi dolje kosili, ja sam pomalo išao i tu mi je supruga i mala ćerka, one su isto obavljale posla dosta", kazao je Ćeranić.

Cijena jagnjećeg mesa trenutno na našem tržištu je solidna. Po pitanju otkupa Vesko je imao primjedbu.

"Obično kasno organizuju taj otkup i onda tada padne malo ta cijena. Mada tada i naša jagnjad, odnosno šiljež, ona se uzimaju i obično za penzionere i bude velika kilaža pa to nas malo izvuče. Ali nažalost to je trebalo malo ministarstvo da povede računa da se suzbije uvoz, a da se naša jagnjad otkupe ovih dana i da bude velika cijena, a šilježima ko ih drži do jeseni da bude niža, međutim, toga nema još uvijek", kazao je Čeranić.

Ovih dana Durmitor posjećuje veliki broj turista. To je dobra prilika i da naši stočari prodaju sve što proizvedu na kućnom pragu, jer stranci cijene domaće, tradicionalne proizvode.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније