Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Klix.ba ]

28. 07. 2024. 09:11 >> 09:11
Čitaj mi:

NAkon udara na Golaskoj visoravni

Serija napada duboko unutar Libana; Netanjahu: Hezbolah će platiti visoku cijenu

IDF je noćas odgovorio na napad Hezbolaha u kojem je na fudbalskom igralištu na Golanskoj visoravni stradalo 12 osoba. Izvršena je serija napada na pozicije Hezbolaha duboko unutar libanske teritorije i na jugu Libana, uključujući skladišta oružja i terorističku infrastrukturu, saopštila je vojska.

Izraelski ratni avioni izveli su napade na Hezbolah u Libanu u subotu uveče u znak osvete nakon raketnog napada na Golansku visoravan kada je poginulo 12 osoba, uključujući i djecu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ranije je obećao da će libanska militantna grupa "platiti visoku cijenu" nakon smrtonosnog napada na fudbalski teren u udaljenom gradu na okupiranoj Golanskoj visoravni koji je uslijedio usred cjelodnevne raketne paljbe iz Libana.

Izraelske hitne službe Magen David Adom saopštile su da je "veliki broj" vozila hitne pomoći poslat na lice mjesta kako bi zbrinuli nastradale, sve u dobi između 10 i 20 godina.

U saopšenju iz Netanjahuovog kabineta, izraelski lider je rekao šefu izraelske zajednice Druza da će "Hezbolah platiti visoku cijenu, kakvu do sada nije platio".

Portparol mirovnih snaga UN-a koji djeluju u južnom Libanu rekao je Rojtersu da je uspostavio kontakt s libanskim i izraelskim vlastima "kako bi razumjeli detalje incidenta u Majdal Šamsu i kako bi održali mir".

Hezbolah i druge milicije sa sjedištem u Libanu su u više navrata napadale izraelsku teritoriju u znak odmazde za izraelski napad na Gazu, dok su izraelski zračni napadi gađali gradove duboko u Libanu.

"Današnji napad Hezbolaha prešao je sve crvene linije i odgovor će biti u skladu s tim. Približavamo se trenutku sveopšteg rata protiv Hezbolaha i Libana", rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Kac za Axios.

Napad je označio ozbiljnu eskalaciju nakon salve raketne vatre iz južnog Libana usmjerene na nekoliko gradova na okupiranoj Golanskoj visoravni, od kojih je većinu preuzeo Hezbolah.

Mohammad Afif, visoki zvaničnik Hezbolaha, negirao je odgovornost za napad, prenosi Rojters.

U saopštenju, militantna grupa je rekla da nema "apsolutno nikakve veze sa incidentom", optužujući neprijateljske medije za "lažne optužbe".

Bezalel Smotrič, krajnje desničarski ministar finansija i član izraelskog sigurnosnog kabineta, rekao je:

"Za smrt male djece, (generalni sekretar Hezbolaha Hasan) Nasralah bi trebao platiti svojom glavom. Liban u cjelini mora platiti cijenu… Vrijeme je za akciju!", poručio je Smotrič.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније