Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.L.B.

27. 07. 2024. 09:23 >> 10:13
Čitaj mi:

ANALIZA UZOR-a

Koalicije i grupe birača uvesti u zonu prekršajne odgovornosti

Dok se izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima, politički subjekti i odgovorna lica u političkom subjektu ne uvrste kao subjekti prekršajne odgovornosti, Agencija za sprječavanje korupcije nema formalne preduslove za pokretanje prekršajnih postupaka protiv koalicija i grupa birača, kaže Maja Nikolić, programska menadžerka UZOR-a.

UZOR-ova analiza Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja „Finansiranje političkih subjekata i izbornih kampanja pod lupom: problemi i rješenja“ pokazuje da aktuelni pravni okvir ne predviđa valjane mjere zaštite i kazne za zaobilaženje pravila, što ograničava efikasnu kontrolu eventualnih nepravilnosti.

Kako navodi Nikolić, Agenciji za sprječavanje korupcije su „vezane ruke“ pa sve i da postoji volja, ne postoji način za pokretanje postupka protiv koalicija i grupa birača.

“Pojašnjenje je jednostavno - Zakon o prekršajima ih ne prepoznaje jer nemaju status pravnih lica”, navodi Nikolić.

U analizi je konstatovano i da je potrebno zaustaviti zloupotrebe kreirane nenovčanim prilozima koje su dio gotovo svake kampanje, pa bi novo zakonsko rješenje moralo dodatno ograničiti ili potpuno ukinuti ovu mogućnost.

UZOR preporučuje i preciznije propisivanje uslova, pravila i rokova za zaduživanje političkih subjekata kod banaka i drugih finansijskih institucija, kako bi se otklonio prostor za paušalno tumačenje Zakona i pojavu „dvostrukih aršina“.

“Iako je Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisano ograničenje zapošljavanja lica na određeno vrijeme u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, problematično je što je pod istim uslovima dozvoljeno zaključivanje ugovora za obavljanje privremenih i povremenih poslova koji nijesu predviđeni aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta što je u suprotnosti sa važećim Ugovorom o radu”, navodi se u analizi.

Takođe kako kažu, privredna društva u državnom vlasništvu, odnosno vlasništvu lokalne samouprave nemaju zabranu zapošljavanja na određeno ili neodređeno, kao ni ugovora o djelu, pa je ključno razmatranje ograničavanje zaključivanja ugovora o djelu, uz propisivanje ograničenja i obaveza u slučaju ovih privrednih društava.

“Budući da trenutnim zakonom nije predviđena prekršajna odgovornost, neophodno je metodološki razraditi načine sprovođenja kontrole eventualnog vršenja pritiska od strane političkih subjekata, pravnih i fizičkih lica prilikom prikupljanja priloga ili bilo koje druge aktivnosti vezane za izbornu kampanju, kao i uvođenje sistema koji bi omogućavao licima na koja se vrši pritisak, da podnesu prijavu Agenciji za sprječavanje korupcije”, pokazuje analiza NVO UZOR.

Kako kažu, aktuelno pravno rješenje tretira samo slučajeve u kojima predsjednički kandidat nastupa ispred određenog političkog subjekta, ali je potrebno i definisati na koji način se postupa sa sredstvima koja se ne prenesu na poseban račun, a tiču se kandidata za Predsjednika Crne Gore koji ne nastupa ispred nekog političkog subjekta.

Kompletnu analizu, UZOR je pripremio u okviru projekta „Doprinos procesu EU integracija”, koji sprovodi sa Centrom za demokratsku tranziciju (CDT) uz podršku Ministarstva vanjskih poslova i Republike Italije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније