Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

26. 07. 2024. 17:51 >> 17:59
Čitaj mi:

KABINET PREMIJERA

Mađarska želi da riješi spor sa Ukrajinom oko transfera ruske nafte do septembra

Da bi izbjegla potencijalnu energetsku krizu, Mađarska će nastojati da do septembra riješi spor sa Ukrajinom oko transfera ruske nafte, saopštio je danas kabinet premijera Viktora Orbana.

Šef Orbanovog kabineta Gergelj Guljaš optužio je Kijev da "ucjenjuje" Budimpeštu blokirajući transfer djela ruske nafte preko ukrajinske teritorije.

Ukrajina je prošlog mjeseca uvela sankcije Lukoilu, najvećoj ruskoj nedržavnoj kompaniji.

Mađarska većinu sirove nafte dobija iz Rusije preko naftovoda "Družba" (Prijateljstvo) koji preko Bjelorusije i Ukrajine stiže do centralne Evrope, a od toga je oko iz Lukoila.

Taj potez je naljutio zvaničnike u Slovačkoj i Mađarskoj, koji tvrde da blokada snabdijevanja ugrožava energetsku bezbjednost njihovih zemalja. Dvije države su zaprijetile sudskim procesom protiv Kijeva ako ne dozvoli isporuku Lukoilove nafte.

Guljaš je na danas rekao novinarima da Ukrajina "neobjašnjivo ucjenjuje Mađarsku i Slovačku prekidom isporuke nafte", aludirajući da je blokada Lukoilove nafte odgovor na "pro-mirovni stav" tukovodstava te dvije srednjoevropske države.

Orban koji važi za najbližeg partnera ruskog predsjednika Vladimira Putina u Evropskoj uniji, odbija da Ukrajini dostavi oružje za odbranu od ruske invazije. On je rutinski odlagao, razvodnjavao ili blokirao napore za slanje finansijske pomoći Kijevu i za uvođenje sankcija Moskvi zbog napada na Ukrajinu.

Mađarska je ove nedjelje saopštila da će tražiti intervenciju Evropske unije zbog blokade isporuka nafte, a ministar spoljnih poslova Peter Sijarto prijetio je da će Budimpešta koja u ovom polugodištu predsjedava Savjetom EU, blokirati isplatu nadoknade članicama Unije za vojnu pomoć Ukrajini dok sukob ne bude okončan.

Guljaš je danas kazao da bi blokada isporuka Lukoila mogla da dovede do nestašice goriva, ali da "nema razloga za paniku" jer Mađarska još ima rezerve. Ipak, kako je dodao, "rješenje mora da bude nađeno do septembra".

"Mađarska ne želi da kontra-ucjenjuje Ukrajinu. Nadamo se da će EU pomoći, ali ako ne pomogne, moraćemo da tražimo druga rješenja", naveo je Guljaš.

EU je 2022. ograničila uvoz ruske nafte kao odgovor na Putinovu invaziju na Ukrajinu, ali su od tih mjera bile izuzete Mađarska, Slovačka i Češka da bi dobile vremena da nađu druge izvore sirove nafte.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније