Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

22. 07. 2024. 21:17 >> 21:17
Čitaj mi:

iz budimpešte

EU zbog Orbana premješta ministarske sastanke u Brisel

Visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozep Borelj saopštio je danas da će EU održati sljedeće sastanke ministara spoljnih poslova i odbrane u Briselu umjesto u Budimpešti, što je vjerovatno "simbolički ukor" Mađarskoj zbog njene "odmetničke" diplomatije u pogledu Ukrajine, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Promjena mjesta sastanaka koji treba da se održi od 28. do 30. avgusta predstavlja udarac reputaciji Mađarske samo nekoliko nedelja pošto je preuzela rotirajuće predsjedavanje Evropskom unijom.

Mađarski premijer Viktor Orban izazvao je veliko nezadovoljstvo među skoro svim svojim partnerima iz EU time što je samostalno otišao u Moskvu kako bi ispitao put ka okončanju rata u Ukrajini.

Orban, koji je najbliži saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina u EU, takođe je optužio EU da vodi "proratnu politiku" šaljući vojnu i finansijsku podršku Ukrajini.

On je više puta blokirao napore Brisela da kazni Kremlj i da pomogne Ukrajini u njenoj borbi protiv Rusije.

"Mogu da kažem da su sve države članice sa jednim jedinim izuzetkom veoma kritične prema ovakvom ponašanju", rekao je Borelj posle predsjedavanja sastankom ministara spoljnih poslova EU u Briselu.

"Putin je taj koji je započeo rat. Jedini koji provocira je Putin, koji poziva na podjelu Ukrajine kao preduslove za bilo kakve razgovore i bilo kakvo primirje", dodao je on.

Stav Orbanove vlade "mora da ima neke posljedice", rekao je Borelj, dodajući da se Mađarskoj mora "poslati signal, čak i ako je to simboličan signal".

"Mislim da je bilo mnogo prikladnije da se to pokaže time što će se sazvati naredne sjednice spoljnih i odbrambenih savjeta u Briselu".

Borelj je rekao da je 25 od 26 članica EU u ponedeljak kritikovalo Orbanovu inicijativu, koju je Budimpešta nazvala "mirovnom misijom", a jedina država članica koja je podržala stav Mađarske je bila Slovačka.

"U potpunosti podržavamo Mađarsku i inicijativu za mir", rekao je slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Sutaj Estok u ponedjeljak pred sastanak EU za unutrašnje poslove.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen naložila je evropskim komesarima da izbjegavaju sastanke EU koji se održavaju u Mađarskoj ili da na njih pošalju niže rangirane službenike.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније