Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Vanja Rakonjac, TVCG

26. 07. 2024. 19:55 >> 21:36
1
Čitaj mi:

nepopravljive posljedice u šumama

Potkornjak uništava stabla, angažovanost drvoprerađivača izostaje

Nesaglediva šteta i nepopravljive posljedice u šumama na sjeveru. Potkornjak koji već dugo uništava stabla opstaje jer su mjere zaštite krenule tek prije tri mjeseca. Izostaje, međutim, angažovanost drvoprerađivača, posebno iz Plava, koji na raspisan tender Uprave za šume za sječu oboljelog drveća nijesu učestvovali u očekivanom broju.

Ogoljene šume, prizor koji za sobom ostavlja potkornjak, upozorenje nakon prvih uočenih promjena na stablima. Dok su se čekala rješenja, štetočina je već devastirala Nacionalni park Prokletije, ali i područja Andrijevice, Rožaja i Pljevalja. Kao rješenje stiže poziv za sanitarnu sječu, no sa tenderom se možda i zakasnilo.

"Od vremena kad se doznaka izvrši i do vremena dok počne sanitarna sječa, prođe dugi period i onda se još u tom periodu pojavi još 30% zaraženih stabala. Onaj koji uzme da vrši sječu, ne smije posjeći, čeka ponovo doznaku, novi tender, novu odluku vlade i tako godina dana prođe. I onda se vrtimo u začarani krug", saopštio je inspektor šumarstva, lovstva i bilja Hakija Jasavić. 

Izlazak iz tog začaranog kruga bio je u rukama drvoprerađivača. Njima je upućen poziv za sječu oštećenih stabala, i to iz državnih šuma. No tamo gdje su bili najglasniji, na aukciji su utihnuli.

"Kada smo juče završili aukcijsku prodaju, iznenađenje je da se samo jedno privredno društvo iz Plava javilo na to i faktički dosta odjeljenja je ostalo neprodato. To podrazumijeva da smo 13.500 kubika četinara prodali u skoro svim opštinama i sva odjeljenja su kupljena, osim u opštini Plav gdje imamo najveću zarazu podkornjakom i tu je ostalo skoro 10.000 kubika četinara neprodano", kazao je Miloš Rajković, v.d. direktora Uprave za sume i lovišta.

Jasavić ističe da nema više ni interesovanja za tu šumu.

"Nema ni prođe, moralo bi čak ne da se proda nego da se plati da se to ukloni šume ili da se da besplatno samo da se ukloni šume, da se zaustavi taj potkornjak", kazao je Jasavić. 

Složeno stanje u šumama tenderskoj proceduri, tako govori Jasavić, obilazi terene u Gusinju, Andrijevici i Plavu u kojem za sada nema očekivanog interesovanja za sanitarnu sječu. Predlaže hitne sanacione planove i Uprava za šume, međutim, ima sugestije.

"Da angažuje raspoložive resurse, sve moguće, čak i vanredno stanje treba proglasiti ili proglasiti epidemiju zaraze", navodi Jasavić. 

Rajković tvrdi da rješavaju korak po korak, i dodaje da sada i privreda mora da nam pomogne.

"Znate kako, ne možete samo da kažete skupo je i nećemo sada to da uzmemo. Ajmo da nađemo neki mehanizam, pa možda upravo malo da smanji cijene, ali da vidimo neke garancije da će se taj sav sanitar iz te opštine ukloniti", naveo je on. 

U tom očekivanju je rješenje za spas drveća, a potkornjak u međuvremenu ne miruje, posebno na Prokletijama. Jedna od metoda kojoj se pribjeglo jeste postavljanje više od dvije stotine feromonskih klopki. Zamka za insekte, ali i ispit za sve koji se zalažu, za brže efekte u borbi sa najezdom štetočina u našim šumama.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније