Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

13. 09. 2024. 09:27

Stoltenberg već ima novi posao u Minhenu

Jens Stoltenberg

Odlazeći generalni sekretar NATOJens Stoltenberg biće novi predsjednik Minhenske bezbjednosne konferencije (MSC), godišnjeg okupljanja poznatog i kao „Davos za odbranu“.

Stoltenberg bi na tom mjestu trebalo da zamijeni Kristofa Hojzgena nakon konferencije u februaru naredne godine, prenose gotovo svi njemački mediji pozivajući se na više dobro obavještenih izvora.

Vijest za sada nije zvanično potvrđena. Portparolka MSC rekla je da „generalno ne komentarišu kadrovska pitanja“, a ni iz NATO nisu željeli da komentarišu tu informaciju.

„Neuporedivo najbolji izbor“

Nakon deset godina provedenih na čelu NATO, Stoltenberg će u oktobru predati funkciju generalnog sekretara bivšem holandskom premijeru Marku Ruteu.

Dugogodišnji šef Minhenske konferencije Volfgang Išinger i još uvjek aktuelni predsjednik odbora MSC fondacije, navodno je ocijenio da je Stoltenberg „neuporedivo najbolji izbor“.

Stoltenberg (65) bio je premijer Norveške od 2000. do 2001. i od 2005. do 2013. godine.

Bio je na čelu zemlje u veoma teškom periodu, 2011. godine nakon napada na četvrt u Oslu u kojoj se nalazi sjedište vlade, kao i na ostrvo Utoja. Desničarski terorista Anders Bering Brejvik ubio je tada ukupno 77 ljudi.

Zašto odlazi Hojzgen?

Stoltenberg će tako naslediti Kristofa Hojzgena (69), bivšeg visokog diplomatu i dugogodišnjeg savjetnika kancelarke Angele Merkel, koji je na čelu MSC tek dvije godine.

Kako podsjeća veoma uticajni njemački tabloid Bild, Hojzgen se „proslavio, između ostalog, skandaloznim izjavama o terorističkom napadu Hamasa“.

Riječ je o intervjuu koji je Hojzgen dao za javni servis ZDF dvije nedelje nakon terorističkog napada Hamasa u oktobru 2023, u kojem on, prema ocjeni Bilda, ali i drugih, „nije našao kritičke riječi o brutalnom terorističkom napadu Hamasa, niti je osudio Iran koji sponzoriše teror“, već je „umjesto toga Hojzgen napao jevrejsku državu“.

Ipak, kako prenosi Špigel pozivajući se na izvore u krugovima vlade, Hojzgen „ne bi trebalo da bude smijenjen ili čak otpušten“. Umjesto toga, on će vjerovatno ostati aktivan u odboru MSC fondacije.

Hojzgen odlazi posle samo par godina

MSC – forum o bezbjednosti, prije svega zemalja NATO

Minhenska bezbjednosna konferencija se od svog osnivanja 1963. godine razvila u jedan od najvažnijih međunarodnih foruma o bezbjednosnoj politici, prije svega kada je riječ o državama NATO.

Svake godine u februaru, visoki političari, ministri odbrane NATO, vojni stručnjaci i predstavnici industrije naoružanja okupljaju se u hotelu „Bajerišer hof“ u Minhenu da razgovaraju o pitanjima bezbjednosne politike.

Predsjedavajući MSC dugi niz godina bili su Horst Telčik, pa potom Volfgang Išinger. Telčik, bivši savjetnik kancelara Helmuta Kola, predsjedavao je konferenciji od 1999. do 2008. godine.

iđ (ard, dpa, bild, der spiegel)

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније