Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 09. 2024. 12:33 >> 12:33

Ibrahimović - Ruge

Zapadni Balkan od strateškog značaja za Alijansu

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović sastao se danas sa v.d. zamjenika generalnog sekretara NATO-a, ambasadorom Borisom Rugeom.

„Crna Gora je pouzdana članica Alijanse i nastaviće da doprinosi jačanju savezničkog jedinstva“, kazao je Ibrahimović.

Istakao je da je aktuelna Vlada fokusirana na kontinuirani napredak na planu ostavrivanja glavnih vanjskopolitičkih ciljeva.

"U tom kontekstu istakao da kao kredibilna saveznica „na djelu potvrđujemo posvećenost ispunjavanju svih obaveza koje proističu iz članstva u Alijansi, a evroatlanstke vrijednosti za nas nemajualternativu", navode iz Ministarstva vanjskih poslova.

U razgovoru je, kako navode iz resora Ibrahimovića, ocijenjeno da je intenziviranje političkog dijaloga i kontinuitet posjeta NATO zvaničnika regionu posebno značajan u trenutku kada se se suočavamo sa pogoršanjem bezbjednosnog okruženja u Evropi usljed ruske agresije na Ukrajinu.

“Rat u Ukrajini je potvrdio značaj koji NATO ima za širu globalnu bezbjednost, naročito kroz jedinstvo kakvo ranije nije viđeno, iskazanu solidarnost sa partnerima ali i među državama članicama, kao i kroz odluke o jačanju vojnog prisustva na istoku, povećanje izdvajanja za odbranu, te podršku Ukrajini u okviru NATO mehanizama i na bilateralnom planu“, zaključio je Ibrahimović.

Ruge je, kako je saopšteno, kazao da je Crna Gora visoko vrednovana članica NATO-a, koja u kontinuitetu pokazuje punu posvećenost politikama i ciljevima Alijanse, naglasivši važnost saradnje i zajedničkog djelovanja saveznica u pravcu suočavanja sa rastućim globalnim izazovima.

Osvrnuvši se na nedavne posjete Sarajevu, Prištini i Beogradu, ukazao je na važnost očuvanja bezbjednosti evroatlantskog prostora, kao i spremnost NATO-a da nastavi da pruža doprinos jačanju stabilnosti i sigurnosti na Zapadnom Balkanu, što je potvrđeno i na julskom Samitu u Vašingtonu.

„Alijansa prepoznaje značaj ovog područja i u saradnji sa Evropskom unijom i drugim međunarodnim organizacijama, nastavićemo da radimo na izgradnji trajne regionalne stabilnosti, kao preduslova za dalji razvoj i prosperitet", kazao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније