Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J. [ Dan ]

13. 09. 2024. 14:50 >> 14:57
Čitaj mi:

sa protesta

Radnici "Vektra Boke" predali SDT-u sve papire o prodaji akcija

Dio radnika "Vektre Boka" sastao se sa specijalnom državnom tužiteljkom Anom Perović Vojinović.

Kako je saopštio predstavnik dijela radnika "Vektre Boka" Đorđe Rajak, razgovor sa Perović Vojinović bio je konstruktivan, a oni su specijalnoj tužiteljki posebno ukazali da je prodaja 33 odsto akcija "Vektre Boka" nezakonita, jer je po kupoprodajnom ugovoru za HTP "Boka" imovina te kompanije ne smije biti otuđena.

Na protestu radnika ispred SDT-a, Rajak je nakon razgovora sa specijalnom tužiteljkom rekao da je dio radnika "Vektre Boka" uvjeren da je transakcija 33 odsto akcija tog preduzeća, koje je kupila hercegnovska kompanija "Eelena grupa", nezakonita i da nemaju bojazan da nisu u pravu. On je saopštio i da su SDT-u priloženi sva dokumenta koja oni posjeduju u vezi sa tom transakcijom.

"Imali smo razgovor sa specijalnom tužiteljkom koja vodi predmet po našim prijavama. Razgovarali smo o svim prijavama koje su njoj dodijeljene. Mi smo zadovoljni razgovorom, jer to je kompleksno pitanje i iziskuje dosta vremena. Mi smo insistirali samo na jednom: pojavili su se neki spiskovi radnika za koje mi tvrdimo da su falsifikovani i na osnovu tih spiskova osporavaju naš rad u ostvarivanju naših prava kada je u pitanju socijalni program",kazao je Rajak.

On je dodao da je zbog tih, po njima, falsifikovanih spiskova, NVO "Bivši radnici Vektre Boka", koja okuplja 179 radnika, započela akciju verifikovanja potpisa svih zaposlenih, a posebno članova te nevladine organizacije, kako bi dokazali da su u pravu.

Osvrćući se na ročište u Privrednom sudu zakazano za ponedjeljak. 16. septembar, kada će se razmatrati uvođenje stečaja u "Vektri Boka", Rajak je istakao da oni već tri godine od nadležnih traže pokretanje stečaja da bi se zaštitila imovina te kompanije.

"Mi smo zahtijevali da se uvede stečaj radi spasavanja imovine "Vektre Boka", jer ovo je jedna pljačka i prevara. Nadamo se da će stečaj biti uveden", rekao je Rajak.

On je saopštio da je NVO "Bivši radnici Vektre Boka" nedavno podnijela podnesak u kojem se traži da se ukupan dug kompanije objedini, da ne bi došlo do rasipanja imovine i izlaska iz stečajnog stanja.

U prilog tvrdnji da je kupovina akcija nezakonita, on je ukazao da su akcije koje su kupljene opterećene investicionim programom od 50 miliona eura. Dodatnom prodajnom transakcijom akcija za 14 miliona, što je, kako je podsjetio, bilo predmet izviđanja Višeg državnog tužilaštva (VDT) prije četiri godine, investicioni program uvećan je za 14 miliona. Ali, kako je ukazao, investicioni program do sada nije ostvaren, odnosno, u kompaniju se uopšte nije investiralo.

Nakon protesta ispred SDT-a, radnici su se preselili ispred Vlade, u namjeri da se sastanu sa premijerom Milojkom Spajićem i potpredsjednikom Vlade Aleksom Bečićem.

Kako nam je rekao Rajak, nakon tri odlaganja, iz Bečićevog kabineta im je poručeno da potpredsjednik planira da naredne sedmice organizuje sastanak dijela radnika "Vektre Boka" sa predstavnicima nekoliko resornih ministarstava, u namjeri da se dođe do rješenja kad je u pitanju ostvarivanje njihovih prava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније