Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj. [ PR Centar ]

13. 09. 2024. 15:13 >> 15:16
1

zakazan za 28. septembar

“Đe su naša prava?” slogan 12. Montenegro prajda

“Đe su naša prava?” slogan je dvanaestog Montenegro Prajd koji će biti održan u subotu, 28. septembra, na Trgu Nezavisnosti u Podgorici, saopšteno je iz Organizacionog odbora tog događaja.

Kako se navodi u saopštenju, događaj ima za cilj da skrene pažnju na prava LGBT+ zajednice i njihovu borbu za ravnopravnost i samoodređenje, uz naglasak na ključne zahtjeve za usvajanje Zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja.

“Montenegro prajdu prethodiće Neđelja ponosa koja će početi 23. septembra i sadržavati niz edukativnih, umjetničkih i zabavnih aktivnosti. Montenegro Prajd 2024. godine usmjeren je na osnaživanje zajednice i promociju jednakosti, a tema ove godine direktno se veže za borbu za temeljna ljudska prava i slobode i propituje nazadovanje Crne Gore u poštovanju ljudskih prava LGBTI osoba”, kaže se u saopštenju.

Organizatori događaja su ukazali da će Povorka skrenuti pažnju na hitno usvajanje Zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja, rješavanje problema dostupnosti hormonalne terapije za trans žene, usklađivanje zakona sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola, probleme koje djeca istopolnih roditelja imaju zbog diskriminacije institucija sistema, kao i procesuiranje nasilja nad LGBT+ osobama kao krivičnih djela iz mržnje.

“Ove godine, Montenegro Prajd stavlja poseban naglasak na ključne zahtjeve LGBT+ zajednice u Crnoj Gori, sa fokusom na zaštitu prava, unapređenje zakonodavstva i osiguranje dostojanstvenog života svih građana, bez obzira na njihov rodni identitet ili seksualnu orijentaciju”, navodi se u saopštenju.

Pojasnili su da se prvi zahtjev odnosi na hitno usvajanje Zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja.

“LGBT+ zajednica u Crnoj Gori godinama se bori za zakon koji bi omogućio osobama da pravno promijene svoj rodni identitet bez potrebe za invazivnim medicinskim postupcima, kao što su sterilizacija ili hormonske terapije”, podsjetili su organizatori.

Oni su ukazali da bi usvajanjem ovog zakona, Crna Gora omogućila da transrodne osobe imaju pravo na promjenu imena, matičnog broja i oznake pola u ličnim dokumentima, što bi smanjilo diskriminaciju i svakodnevne probleme s kojima se suočavaju.

“Drugi zahtjev se odnosi na rješavanje problema dostupnosti hormonalne terapije za trans žene. Već skoro deset godina, trans žene kao i ostale žene kojima je ova terapija neophodna suočavaju se s nedostatkom hormonalne terapije, koja je ključna za njihovu fizičku i psihološku dobrobit”, rekli su organizatori.

Istakli su da nedostatak ovih medicinskih sredstava dovodi do ozbiljnih zdravstvenih i emocionalnih posljedica.

“Zbog toga, LGBT+ zajednica zahtijeva hitno rješavanje ovog problema i osiguranje stabilne i dostupne zdravstvene zaštite za trans osobe”, dodaje se u opštenju.

Treći zahtjev se odnosi na usaglašavanje povezanih zakona sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola.

“Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola, usvojen prije više godina, predstavlja značajan korak naprijed za prava LGBT+ osoba u Crnoj Gori. Međutim, mnogi povezani zakoni još uvijek nisu usklađeni s ovim zakonom, čime se stvaraju pravne praznine koje otežavaju svakodnevni život istopolnim parovima. Zato tražimo hitnu harmonizaciju zakonodavstva kako bi se životnim partnerima omogućila puna pravna zaštita i ravnopravnost”, poručili su organizatori.

Četvrti zahtjev, kako su kazali, odnosi se na procesuiranje nasilja nad LGBT+ osobama kao krivičnih djela iz mržnje.

“Nasilje nad LGBT+ osobama, posebno kada je motivisano mržnjom prema njihovom identitetu, često prolazi nekažnjeno ili nije adekvatno tretirano u pravosudnom sistemu Crne Gore. Zajednica zahtijeva da svi slučajevi nasilja nad LGBT+ osobama budu procesuirani kao krivična djela počinjena iz mržnje, kako bi se osiguralo pravno priznanje i zaštita od ovakvih zločina”, kazali su organizatori.

Saopštili su da se njihov peti zahtjev odnosi na punu implementacije Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBT+ osoba, koja se prema njihovom mišljenju, odvija sporo.

“Traži se odlučna primjena svih mjera predviđenih Strategijom, uključujući smanjenje homofobije i transfobije, kao i unapređenje socijalne inkluzije LGBT+ zajednice”, poručili su organizatori.

Njihov šesti zahtjev odnosi se na pravo na državljanstvo za djecu istopolnih roditelja.

“Iako Zakon o životnom partnerstvu omogućava legalno prepoznavanje istopolnih partnerstava, djeca koja su rođena ili usvojena od strane istopolnih parova i dalje se suočavaju s birokratskim preprekama kada je u pitanju dobijanje crnogorskog državljanstva jer institucije ne žele da poštuju zakone Crne Gore”, ukazali su iz organizacionog odbroa.

Povorka zahtijeva od Ministarstva unutrašnjih poslova da konačno nakon sedam godina postupi u skladu sa zakonom i omogući djeci istopolnih roditelja pravo na crnogorsko državljanstvo, čime bi se zaštitila njihova osnovna prava.

“Ovi zahtjevi nisu samo poziv na promjenu zakona već i na promjenu društvene svijesti i stava prema LGBT+ zajednici. Zajednica traži poštovanje, ravnopravnost i pravo na dostojanstven život bez straha od diskriminacije i nasilja”, poručuje se u saopštenju.

Iz organizacionog odbora su najavili da okupljanje učesnika Prajda počinje u 13 sati, program kreće od 14:30 sati, dok Povorka ponosa startuje u 15 sati.

“Pozivamo sve građane i građanke Crne Gore da nam se pridruže i daju podršku borbi za jednakost i prava svih ljudi u našem društvu”, zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније