Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

12. 09. 2024. 15:50 >> 15:50
Čitaj mi:

Spajić sa članovima COELE

EU spremna za nove članice, Crna Gora primjer za zemlje kandidate

Crna Gora je spremna da iskoristi istorijski trenutak i priključi se Evropskoj uniji, a u tom procesu trebalo bi da učestvuje cjelokupno društvo, poručeno je tokom sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića sa diplomatama iz 27 država članica EU koji borave u dvodnevnoj radnoj posjeti Crnoj Gori.

„Dobijanje IBAR-a je izgledalo kao nepremostiv izazov za brojne prethodne Vlade. Mi smo to zajednički uspjeli, uz vašu podršku. Znamo da je ovo proces koji zahtijeva dvije strane i jako cijenimo veliki doprinos koji nam dajete na svakodnevnoj osnovi“, poručio je premijer Milojko Spajić.

On je danas u Podgorici primio članove Radne grupe Savjeta EU za proširenje (COELA), sa kojima je razmijenio mišljenje o napretku, koji je Crna Gora ostvarila u pregovaračkom procesu i daljim obavezama usmjerenim na završetak procesa i pristupanje EU.

Premijer je kazao da je dobijanje IBAR-a samo početak.

„Znamo da je to minimalni nivo za priključenje EU. Mi sa tim nismo zadovoljni. Nastavljamo sa zahtjevnim reformama u poglavljima 23 i 24. Možete računati na punu posvećenost Crne Gore vladavini prava, do samog kraja“, kazao je Spajić.

On je najavio da će Reformska agenda biti uskoro usvojena.

„Zacrtali smo visoke standare, postavili smo visoko ljestvicu, jer se ne plašimo izazova. Želimo da svi ljudi iz administracije shvate da je ovo ostvarljiv cilj i da je priključenje EU stvarnost“ poručio je premijer.

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević je kazala da je Vlada, od stupanja na dužnost, napravila izuzetan napredak u pristupnim pregovorima, posebno kada je u pitanju ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24. Podsjetila je na rješavanje najosjetljivijih pitanja iz oblasti pravosuđa, što je, kako je istakla, bio jasan signal da je Crna Gora opredijeljena da učini sve što je potrebno da ubrza pregovore sa EU.

„S obzirom na to da naša procjena korespondira sa stavovima Evropske komisije, mogu konstatovati da će do kraja godine Crna Gora biti spremna da zatvori najmanje četiri pregovaračka poglavlja: 7 – Pravo intelektualne svojine, 10 – Informaciono društvo i mediji, 20 –Preduzetništvo i industrijska politika i 31 – Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika“, kazala je Gorčević.

Ministarka je kazala da, stoprocentna usklađenost sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom, korišćenje eura, 80% javne podrške članstvu u EU, članstvo u NATO-u, odsustvo otvorenih sporova sa susjednim državama, status lidera u pregovorima o pristupanju EU, jasno pokazuju spremnost Crne Gore da postane sljedeća država članica EU i na taj način dodatno doprinese daljoj stabilnosti i snažnijim aspiracijama regiona Zapadnog Balkana ka EU.

Novoimenovani abasador Evropske unije u Crnoj Goru Johan Satler je ukazao na značaj posjeta članova COELE Crnoj Gori.

„Ova posjeta je važna zbog dvije glavne stvari. Prva je da je Crna Gora pokazala da može napredovati. Bio sam srećan što sam mogao vidjeti i prije nego što sam stigao u Crnu Goru, da ste prošli takozvani IBAR test. IBAR o vladavini prava, pravosuđu i veoma važnim zakonima koji su doneseni. Zato je ovo sada dobar trenutak i pozivam sve donosioce odluka u državi, Vladu ali takođe i opoziciju jer je članstvo u Evropskoj uniji proces cjelokupnog društva, da ovaj trenutak iskoriste. Druga važna stvar je da je Evropska unija spremna za nove države članice. Moja šefica, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, govori o istorijskom pozivu da se Evropska unija kompletira. A to je nešto u čemu Crna Gora može da posluži kao primjer,“ kazao je ambasador Satler.

Ambasador Mađarske Jozef Neđeši je poručio da je politika proširenja jedna od najuspješnijih politika EU i da je ključno da ona ostane zasnovana na zaslugama, da bude izbalansirana i da bude kredibilna.

Neđeši je istakao da je Mađarska pružila podršku Crnoj Gori tokom pristupanja NATO-u i da nastoji da to uradi i u procesu pristupanja EU, na čemu će raditi tokom njihovog predsjedavanja Unijom.

„Crna Gora želi da zatvori brojna poglavlja tokom mađarskog predsjedavanja. Mi možemo da pomognemo Crnoj Gori dosta u narednom periodu, međutim, morate znati da se ovaj uspjeh može ostvariti samo zajedno. Zadatak i odgovornost crnogorskih političara, države i političkih lidera je da očuvaju političku stabilnost koja omogućava EU da otvori svoja vrata Crnoj Gori poslije dugog niza godina. Važno je pokazati da je Crna Gora stabilna NATO članica koja tretira pristupanje EU kao nacionalni interes. Tražim od vas da budete partneri Mađarske u predsjedavanju EU i osigurate da Crna Gora ostvari značajan napredak u procesu pristupanja EU“, kazao je ambasador Neđeši.

Predstavnici država članica EU su pozdravili rezultate koje je Crna Gora ostvarila tokom prethodnih godinu dana i prenijeli punu podršku za ubrzanje reformi kako bi Crna Gora ispunila sve obaveze i postala sljedeća članica EU. Istakli su da, osim tehničke i ekspertske podrške, Vlada i pregovaračka struktura mogu računati na nastavak izdašne finansijske podrške iz evropskih fondova i programa koji će omogućiti da se reforme sprovode brže, efikasnije i kvalitetnije i da građani osjete koristi od procesa evropske integracije. Iznijeli su uvjerenje da će napredak Crne Gore biti podsticaj za ostale države regiona da ubrzaju svoj put prema EU.

U okviru dva panela koja je moderirao glavni pregovarač Predrag Zenović, sa članovima COELE su razgovarali članovi Vlade i pregovaračke strukture. Na panelu posvećenom političkom aspektu procesa, sa predstavnicima država članica EU razgovarali su potpredsjednici Vlade Filip Ivanović, Ervin Ibrahimović i Nik Đeljošaj, kao i ministri pravde i unutrašnjih poslova, Bojan Božović i Danilo Šaranović.

Na panelu posvećenom tehničkom aspektu pregovora, sa članovima COELE su razgovarali članovi pregovaračke strukture, pregovaračice Bojana Bošković i Ivona Savićević, kao i šefovi pregovaračkih radnih grupa: Nebojša Mugoša, Ružica Mišković, Maja Jokanović, Snežana Radović, Jelena Jovetić i Anđela Gajević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније