Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

12. 09. 2024. 09:24 >> 09:27
3
Čitaj mi:

nemaju prijavu za rad

Odložen koncert KIC pop hora na Korčuli

Podgorički KIC pop hor u dogovoru sa Udruženjem antifašista Korčule, odlaže koncert „Bez dileme – antifašizam“, koji je bio najavljen za subotu, 14. septembar, povodom 80 godina oslobođenja tog hrvatskog ostrva. Razlog je, kako je saopštila menadžerka KIC pop hora Snežana Burzan Vuksanović, to što nemaju prijavu za rad koja je neophodna i za neprofitna udruženja i za nekomercijalne nastupe stranih državljana u Republici Hrvatskoj.

Udruženje antifašista Korčule, već pola godine je u stalnoj komunikaciji sa popularnim podgoričkim horom, ali i intenzivnoj, posljednjih dana, sa MUP-om Hrvatske oko tog ranije prijavljenog javnog događaja.

Prema najnovijim informacijama koje prenosi menadžerka KIC pop hora Snežana Burzan Vuksanović, ispostavilo se da su i za neprofitna udruženja i za nekomercijalne nastupe stranih državljana u Republici Hrvatskoj, kakav bi trebalo da bude nastup KIC pop hora, potrebne prijave za rad, koje se u ovako kratkom roku ne mogu pribaviti, uprkos svim nastojanjima organizatora.

"Naravno, prema aktuelnim zakonima, nastup bez dozvole za rad može dovesti do novčanih kazni, zabrane ulaska u Hrvatsku i slično. To do sada nije bila praksa pa se očito radi o promjeni tumačenja“, navode u Udruženju antifašista Korčule, a prenosi Burzan Vuksanović. Zbog toga  je odlučeno da se koncert odloži do dalje.

Zajednica hrvatskih dobrovoljaca Domovinskog rata poslala je juče otvoreno pismo javnosti, u kom zahtijevaju dana obilježavanju 80-godišnjice oslobođenja Korčule ne nastupa KIC Pop hor iz Podgorice. Naveli su da im je, kao hrvatskim braniteljima, neprihvatljivo da pjesme s kojima namjerava da nastupi, pjeva hor iz države iz koje dolazi vojska koja ih je zajedno sa vojskom iz Srbije napala 1991. godine.

KIC pop hor, podsjeća Burzan Vuksanović, pjesmom njeguje kulturu sjećanja na slavnu slobodarsku istoriju Crne Gore i ovog regiona, i naroda koji ovdje žive, a kojom se treba ponositi.

„Mi u horu nijesmo jugonostalgičari, mi poštujemo pravila, zakone i vrijednosti 21. vijeka i državne granice stvorene nakon podjela 90-tih. Misija KIC pop hora je da širi dobru energiju, da povezuje ljude širom regiona, da sjeća i baštini slobodarski put naroda nekadašnje Jugoslavije i najljepše, civilizacijske vrijednosti antifašizma, ljubavi među ljudima, sloge, solidarnost, suživota, dobrosusjedstva…“, kazala je Burzan.

Ona podsjeća da KIC pop hor već sedam ipo godina obogaćuje muzičku i umjetničku realnost Crne Gore i regiona. Pjevali su u većini crnogorskih gradova, kao i u: Zagrebu, Skoplju, Beogradu, Sarajevu, Subotici, Vrbasu, Prijepolju, Puli, Konjicu, na Tjentištu i svuda, uvijek bili dobrodošli. Prošle godine ansambl je dobio prestižno priznanje ISKRA za građanski doprinos promociji opšteg dobram a 2018. od SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Povelju za posebne zasluge u razvoju i unaprjeđenju antifašizma u našoj državi.

Prvi crnogorski pop hor djeluju pod okriljem NVU Kutak, a njihov rad možete pratiti na FB, Instagramu i na You tube kanalu KIC pop hora. Već sljedeće sedmice KIC pop hor će pjesmom obogatiti svečanosti i događaje povodom dana oslobođenja Nikšića i Rožaja, dana proglašenja Crne Gore ekološkom državom, početak školske godine na UDG-ju.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније