Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

13. 09. 2024. 14:17 >> 14:42
Čitaj mi:

Vazduhoplovne vlasti ispituju

Zamalo izbjegnut sudar aviona iznad Skoplja?

Vazduhoplovna vlast Sjeverne Makedonije potvrdila je da postupa po navodima da su se dva putnička aviona zamalo sudarila iznad Skoplja 7. septembra.

Po sajtu za praćenje letova Flajtradar24, avioni Turkiš erlajnza (Turkish Airlines) i tursko-njemačkog Sanekspresa (Sanekpress) zamalo su se sudarili na nebu iznad Međunarodnog aerodroma „Skoplje“ 7. septembra u 18.32.

Avion Turkiš erlajnza na letu TK1358 je išao od Madrida do Istanbula, a avion Sanekspresa od turskog primorskog aerodroma Dalaman do aerodrome Getvik u Londonu.

Po Fllajtradaru24 (flightradar24.com/42.00,21.43/6) kako prenosi sdk.mk, 30 sekundi prije no što su se dva aviona mimoišla, bila su na istoj visini od 36.000 stopa.

Neposredno prije nego što su se mimoišli jedan se popeo na 36.325 stopa, a drugi se spustio na 35.475 stopa, dok je po pravilima vazdušnog saobraćaja trebalo bi da postoji 2.000 stopa vertikalnog razmaka između aviona.

Flajtradar24 je globalna usluga za praćenje letova koja pruža informacije u realnom vremenu o hiljadama aviona širom svijeta.

„Nejasno je zašto su dva aviona bila na istoj visini u isto vrijeme, odnosno da li je u pitanju instrukcija kontrole letenja ili greška pilota“, piše makedonski portal „Sakam da kažam“.

Kako je objavio portal „Sakam da kažam“ (sdk.mk), iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV), civilne vazduhoplovne vlasti Sjeverne Makedonije, objašnavaju da moraju da postupe po takvim navodima.

Prema proceduri prvo se obavještava Makedonska navigacija (M-NAV), koji je zadužen za kontrolu letjenja, a zatim ACV istražuje da li se radi o incidentu ili o ozbiljnom incidentu.

Ako je u pitanju ozbiljan incident, uključuje se i Komisija za istraživanje nesreća u vazduhu i ozbiljnih incidenata, piše sdk.mk (sdk.mk/index.php/naslovna/vozduhoplovnite-vlasti-ispituvaat-dali-za-malku-bil-izbegnat-sudir-na-dva-avioni-na-neboto-nad-skopje-na-7-septemvri).

Dodaje se da u M-NAV nijesu bili dostupni za komentar da li je pokrenuta istraga o incidentu, da li su i koje mjere preduzete.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније