Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.V.

13. 09. 2024. 13:28 >> 13:28

Odbor direktora EPCG

Regionalna saradnja i integracija u evropski energetski sistem ključni

U Bukureštu je juče održana prestižna energetska konferencija South East Europe Green EPC, koja je okupila ključne aktere iz oblasti energetike iz regiona Jugoistočne Evrope. Konferencija je poslužila kao platforma za raspravu o aktuelnim izazovima i mogućnostima u energetskoj tranziciji, s naglaskom na razvoj zelenih tehnologija, obnovljive izvore energije, održivost i regionalnu saradnju.

“Među istaknutim učesnicima bili su rumunski ministar energetike, Sebastian Burduja i predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), Milutin Đukanović. Njihovi nastupi privukli su veliku pažnju prisutnih zbog strateških tema koje su obradili i vizije razvoja energetskog sektora u narednim decenijama”, saopšteno je iz EPCG-a.

Rumunski ministar energetike, Sebastian Burduja, govorio je o postignućima Rumunije u procesu energetske tranzicije, uključujući intenzivnu izgradnju kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, posebno iz vjetra i sunca. Takođe je podvukao da je Rumunija usmjerena ka povećanju energetske sigurnosti i regionalnom povezivanju.

Ministar je naglasio važnost saradnje na projektima prekograničnih energetskih interkonekcija, čime bi zemlje regiona povećale svoju otpornost na energetske krize i osigurale stabilno snabdijevanje energijom. On je istakao da su integrisani energetski sistemi ključni za ubrzanje tranzicije ka čistim izvorima energije, te da se Rumunija zalaže za dalji razvoj ovih inicijativa.

„Zelena energija je budućnost naše regije i naše planete. Ulaganje u obnovljive izvore i razvoj pametne energetske infrastrukture nije samo ekonomska odluka, već i moralna obaveza prema budućim generacijama. Takođe, veoma smo posvećeni rješavanju tekućih pitanja u vezi sa razlikom cijena električne energije između zapadnih i istočnih država EU”, naglasio je Burduja.

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore, Milutin Đukanović, istakao je značaj održivog razvoja crnogorskog energetskog sektora i njegovu transformaciju ka čistim izvorima energije. On je naglasio da EPCG prepoznaje neophodnost smanjenja emisija ugljen-dioksida i diversifikacije svojih energetskih resursa.

Poseban fokus u izlaganju bio je na strateškim projektima EPCG koji uključuju razvoj solarnih i vjetroparkova, kao i unapređenje hidroenergetskih kapaciteta te razvoj baterijskih elektro skladišnih sistema. Predsjednik je izrazio uvjerenje da će međunarodna saradnja biti ključna za postizanje ciljeva iz oblasti klimatskih promjena i energetske efikasnosti. On je pozdravio inicijative poput Zelenog dogovora Evropske unije, koje će pomoći zemljama regiona da ubrzaju proces dekarbonizacije.

„Regionalna saradnja i integracija u evropski energetski sistem ključni su koraci za budućnost našeg sektora. Samo zajedničkim naporima možemo izgraditi održiv energetski sistem koji će biti temeljen na čistim tehnologijama i sigurnim energetskim resursima“, izjavio je predsjednik EPCG.

Burduja i Đukanović su saglasni oko ocjene da je međunarodna saradnja od suštinskog značaja za postizanje ciljeva energetske tranzicije. Zaključili su da je region Jugoistočne Evrope suočen s mnogim izazovima, ali i da ima ogromne potencijale u smislu korišćenja obnovljivih izvora energije. Istakli su da je ključni prioritet izgradnja modernih energetskih infrastruktura koje će omogućiti veću povezanost, sigurnost snabdijevanja i punu integraciju u evropsko tržište energije.

Oni su, takođe, istakli značaj ubrzavanja svih strateških projekata, uz podršku međunarodnih finansijskih institucija i Evropske unije, kako bi se osiguralo da zemlje regiona budu aktivni učesnici u globalnim energetskim tokovima.

Konferencija, u čijem radu su učestvovali i predstavnici energrtskih i privrednih subjekata iz više evropskih država, zaključena je ocjenom da samo kroz zajednički rad i partnerstvo region može ostvariti pun potencijal u tranziciji ka čistoj energiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније