Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.M.

13. 09. 2024. 12:40 >> 12:40

vlada crne gore

Bord Svjetske banke usvojio Okvir partnerstva za Crnu Goru za 2025-2029

Bord Svjetske banke usvojio je Okvir partnerstva (CPF) za Crnu Goru za 2025-2029. Rasprava je, kako je saopšteno iz Vlade, protekla u vrlo pozitivnom tonu. Zaključeno je da je okvir u skladu sa težnjama zemlje za inkluzivnim rastom, zelenom ekonomijom, snažnim upravljanjem i napretkom ka integraciji u EU.

"Poseban fokus je stavljen na ekonomsku diverzifikaciju, unutar i izvan sektora turizma, jer se turizam prepoznaje kao glavni pokretač lanca vrijednosti u cijeloj nacionalnoj ekonomiji (pokretač zelene transformacije, energetike, poljoprivrede, saobraćajne infrastrukture i drugih usluga)", navodi se u saopštenju.
 
Istaknuto je i da će Crna Gora nastaviti da koristi benefite učešća u regionalnim projektima koje podržava WB. Ovo uključuje učešće u inicijativama kao što su Projekat za trgovinsku i transportnu mrežu Zapadnog Balkana i Program integrisanog razvoja slivova rijeka Save i Drine, koji doprinose regionalnoj saradnji i razvoju.
 
"Osim toga, posebno je istaknut značaj činjenice da je Crna Gora u junu postigla ključnu prekretnicu dobivši pozitivnu ocjenu o privremenim mjerilima vezanim za vladavinu prava (IBAR). Takođe, kreditni rejting Crne Gore nedavno je unaprijeđen od strane S&P-a po drugi put u 10 mjeseci, što odražava uspjeh ekonomskih politika zemlje i stabilnost", navodi se u saopštenju.
 
Direktor Konstituence je citirajuci Njegoša: "Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka" naglasio da CPF osigurava da je put ka održivom i inkluzivnom razvoju i prosperitetu popločan istom hrabrošću i odlučnošću koja je definisala Crnu Goru kroz njenu istoriju.
 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније