Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

13. 09. 2024. 11:23 >> 11:21
Čitaj mi:

MEDIJI OBJAVILI FOTOGRAFIJE

Kim posjetio nuklearno postrojenje na tajnoj lokaciji?

Sjevernokorejski mediji objavili su fotografije Kim Džong Una u posjeti postrojenju u kom se obogaćuje uranijum za nuklearno oružje i tako pružili rijedak uvid u nuklearni program te zemlje.

On je tokom posjete Institutu za nuklearno oružje i proizvodnoj bazi nuklearnih materijala za oružje pozvao da se ulože intenzivniji napori u, kako je navedeno, "eksponencijalno" povećanje količine nuklearnog oružja.

Iz fotografija nije jasno da li je riječ o glavnom sjevernokorejskom nuklearnom kompleksu Jongbjon na sjeveru zemlje, ali je to prvi put da Pjongjang objelodani postrojenja za obogaćivanje uranijuma otkako su 2010. pokazali Jungbjon gostujućim američkim naučnicima.

Iako je to, vjerovatno, pokušaj da se izvrši pritisak na SAD i njihove saveznike, slike mogu pružiti zaintereovanima vrijedan izvor informacija za procjenu količine nuklearnih sastojaka koje je Sjeverna Koreja proizvela.

Korejska centralna novinska agencija (KCNA) je izvijestila da je Kim obišao kontrolnu sobu baze za obogaćivanje uranijuma i gradilište, jer je u planu da se prošire kapaciteti za proizvodnju nuklearnog oružja.

Međutim, ne navode kada je bio u posjeti i o kojoj tačno lokaciji je riječ.

Kim je, dodaje agencija, naglasio potrebu da se dodatno poveća broj centrifuga kako bi se "eksponencijalno povećalo nuklearno oružje za samoodbranu".

Kim je rekao da su Sjevernoj Koreji potrebne veće sposobnosti odbrane i preventivnog napada jer su "nuklearne prijetnje protiv Sjeverne Koreje snaga predvođenih američkim imperijalistima postale otvorenije i prešle su crvenu liniju", navodi KCNA.

Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje saopštilo je da oštro osuđuje sjevernokorejsko pokazivanje postrojenja za obogaćivanje uranijuma i Kimove navode da će povećati nuklearne kapacitete svoje zemlje. U saopštenju ministarstva se navodi da je rad Pjongjanga na nuklearnom oružju uprkos zabranama Ujedinjenih nacija "ilegalan" i predstavlja ozbiljnu prijetnju međunarodnom miru. Takođe se dodaje da "Sjeverna Koreja mora da shvati da svojim nuklearnim programom ne može ništa da dobije".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније