Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Mira Rovčanin

12. 09. 2024. 14:40 >> 14:43

NAKON SASTANKA

Mještani neće blokirati Budoš do 23. septembra

Mještani Kličeva i Straševine odlučili su prekinuti blokadu tunela Budoš do 23. septembra, nakon što su ih predstavnici Vlade, Opštine Nikšić i Agencije za zaštitu životne sredine uvjerili da će sporni materijal – grit, biti uklonjen iz njihovih mjesnih zajednica, te se nadaju i iz područja oko Trebjese.

Ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Damjan Ćulafić, uvjerava da će otpad biti uklonjen, ali je istakao da će se poštovati rok koji je dat firmi koja je deponovala grit da to uradi. Ukoliko firma ne ispuni obavezu, posao će obaviti Opština Nikšić uz finansijsku podršku Ministarstva.

Nakon sastanka u Opštini Nikšić, kojem su prisustvovali ministar Ćulafić, predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković i direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić, mještani Kličeva i Straševine odlučili su prekinuti blokadu saobraćajnice Nikšić - Podgorica.

„Nadamo se da će grad biti čistiji do 18. septembra i da će se problem početi rješavati do 23. septembra. Ukoliko ne dođe do faktičkog početka uklanjanja otpada, nastavićemo proteste“, kazao je predstavnik mještana, Nikola Perović.

Firma koja je deponovala sporni materijal još ima vremena da postupi po rješenju Uprave za inspekcijske poslove i izmjesti grit. Ministar Ćulafić naglašava da će rokovi biti ispoštovani, a ukoliko odgovorna firma ne ukloni otpad, posao će preuzeti Opština.

„Opština bi trebalo da uloži maksimalan napor da pronađe bezbjednu lokaciju na teritoriji Nikšića, ili da otpad dislocira iz grada. Da li će to biti legalna deponija u Podgorici ili privremeno odlagalište koje ispunjava uslove, odlučićemo u hodu. Sve će se obaviti uz maksimalnu podršku Ministarstva ekologije, uključujući i finansijsku pomoć“, rekao je Ćulafić.

Predsjednik SO Nikšić, Nemanja Vuković, uvjerava da će, ukoliko Opština preuzme posao uklanjanja grita, sve biti urađeno u korist građana. Pronaći će se najbolje rješenje i ispostaviti račun.

„Naći ćemo način i lokaciju na kojoj će ovaj otpad biti izmješten. Nakon toga ćemo pokrenuti pravne procedure kako bi se nadoknadila šteta Opštini i Ministarstvu od onih koji su odgovorni“, rekao je Vuković.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Milan Gazdić, istakao je da će svi detalji spornog slučaja biti ponovo provjereni i da će se postupiti po zakonu. Napomenuo je i da Agencija nije dala rješenje kojim bi neopasnom materijalu prestao status otpada, jer firma MM System, koja je deponovala grit, nije ispunila sve potrebne uslove.

Ministar i učesnici sastanka obišli su lokacije na kojima je deponovan grit.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније