Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M. / Radio Crne Gore

13. 09. 2024. 12:25 >> 12:25
Čitaj mi:

upozorenja

"Epidemija morbila može da plane kao požar, roditelji da vakcinišu djecu"

U Crnoj Gori do današnjeg dana registrovano 25 slučajeva obolijevanja od morbila. Ovu brojku nikako ne smijemo potcijeniti, jer dalje širenje i epidemija mogu da se dese u svakom trenutku i praktično epidemija može da plane kao požar, jer morbili kada dođe do više lanaca prenosa mogu jako brzo da se prošire i da oboli veliki broj osoba u veoma kratkom periodu, istakao je Milko Joksimović iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Naglašava da ono što naročito zabrinjava jeste što oko 28.000 djece između 1 i 18 godina nije primilo niti jednu dozu vakcine protiv morbila, zaušaka i rubele, a da isto tolika brojka djece nije primila drugu dozu, tj. imaju primljenu samo jednu dozu vakcine.

"Ono što nas dodatno zabrinjava, pored priče o morbilima, jeste što smo posle godine primijetili da pada obuhvat i drugim vakcinama, praktično svim vakcinama iz redovnog kalendara. Taj pad obuhvata nije toliko izražen kao kod MMR vakcine, ali pada obuhvat i revakcinacijom protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, i vakcinacijom protiv tuberkuloze, pa i drugim revakcinama u osnovnoj i srednjoj školi, ti obuhvati nisu na potrebnom visokom nivou", istakao je on.

Ključna poruka roditeljima je da ne čekaju da vakcinišu svoju djecu što prije, svima ostalima u našoj zajednici da nas podrže, da ne čekaju da samo zdravstveni sektor nešto radi i uradi, i treća stvar jeste da svi zajedno učinimo da vakcinacija ponovo postane na rutinska, redovna stvar i da u našem kontekstu bude obavezna u pravom smislu te riječi.

Pedijatar iz Tivta dr Jovan Raičević kazao je da zbog niskog obuhvata vakcinacijom mi danas sjedimo na buretu baruta.

"Fitilj je već zapaljen i samo je pitanje trenutka kada će veća epidemija eksplodirati. A kada eksplodira, sa velikim brojem oboljelih dolaze i učestale komplikacije od upala pluća, upala ušiju, dijareje, pa i onih mnogo ozbiljnijih kao što su trajno oštećenje očiju i vida, encefalitis, odnosno upala mozga, sa trajnim posljedicama pa i smrtnim ishodima.

Vrijeme je, isitiče on, da shvatimo da MMR vakcina, što je nauka definitivno dokazala, nema nikakve veze sa autizmom i da taj najveći strah koji roditelji imaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније