Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 09. 2024. 12:24 >> 12:24

filip ivanović

Članstvo u EU vanjskopolitički prioritet

Prioritetni cilj vanjske politike Crne Gore je članstvo u Evropskoj uniji i mislim da su svi politički i društveni akteri u Crnoj Gori dali svoj doprinos dostignućima u proteklih deset mjeseci, te da ćemo ispuniti plan koji imamo u naredne dvije i po do tri godine i postati prva sljedeća članica EU, rekao je potpredsjednik Vlade Crne Gore za vanjske i evropske poslove Filip Ivanović.

On je u intervjuu za Tursku Radio Televiziju na engleskom (TRT World) govorio o evropskom putu naše zemlje i naglasio da je Crna Gora titulu predvodnika evropskih integracija apsolutno zaslužila. Dodao je da se, po onome što smo čuli od Evropske komisije, ali i od država članica, uz nastavak postojeće dinamike rada, može reći da je članstvo Crne Gore do 2028. godine izvodljivo.

Posebno se osvrnuo na sinergiju rada Vlade i Parlamenta Crne Gore i podsjetio da su neka od ključnih imenovanja u pravosuđu, kao i razni zakoni koji se odnose na poglavlja 23 i 24, usvojeni jednoglasno u Parlamentu.

„Različite političke partije vide različite stvari na drugačiji način, ali ono što ih ujedinjuje, uključujući i one koje čine većinu, kao i one u opoziciji, jeste evropska perspektiva Crne Gore. I vjerujem da su svi u tom kontekstu dali svoj snažan doprinos“, rekao je potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove.

Politika proširenja, kako je istakao Ivanović, jedna je od najboljih politika Evropske unije i bezbjedna i prosperitetna Evropa može se postići samo ujedinjenjem kontinenta i to kroz članstvo u Uniji. On je dodao da Crna Gora podržava sve zemlje koje žele da postanu članice EU, zalažući se pritom za pristup zasnovan na zaslugama, posebno imajući u vidu sve rezultate koje je Crna Gora postigla u proteklih deset mjeseci.

“Odgovarajući na novinarsko pitanje, potpredsjednik Ivanović je kazao da Crna Gora želi da razvija dobre odnose sa svim zemljama koje dijele iste vrijednosti, naglasivši da najveću važnost pridaje saradnji sa zemljama Zapadnog Balkana, a onda i članicama Evropske unije i NATO. Crna Gora je u potpunosti usklađena s vanjskom politikom Evropske unije, kazao je Ivanović, i dodao da je, stoga, usvojila nekoliko paketa sankcija Rusiji, kao i da je zainteresovana za održavanje prijateljske saradnje s Kinom, imajući pritom u vidu i stav Evropske unije po tom pitanju”, zaključuje se u saopštenju kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore za vanjske i evropske poslove.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније