Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj. [ Agencija CG News ]

04. 08. 2024. 12:08 >> 12:08

Lastovska fešta

Pedeset godina tradicije u Gornjoj Lastvi

Pedeseta, jubilarna, Lastovska fešta održana je sinoć ispred crkve i Doma kulture ”Ilija Marković” u Gornjoj Lastvi.

Fešta je počela nastupom Glazbeno prosvjetnog društva Tivat, a nastavljena kolom Bokeljske mornarice kojeg su izveli članovi tivatske podružnice.

Marija Nikolić ispred Kulturno zavičajnog društva Napredak Gornja Lastva podsjeća da je riječ o jednoj od najstarijih manifestacija u Tivtu koja se po tradiciji održava prve subote u avgustu.

„50 godina Lastovske fešte nije mali jubilej i mislim da je važan njen kontinuitet pogotovu jer okuplja ljude koji su porijeklom iz ovog sela a koji više ne žive tu. Važna je i zbog očuvanja tradicije kao i promocije samog mjesta jer privlači i pažnju turista“, kaže Nikolić.

Ona podsjeća da je prva fešta organizovana u čast završetka radova na uređenju puta za Gornju Lastvu i od tada se tradicionalno održava. Kao što je datum održavanja tradicionalan tako je i program fešte uvijek isti.

„Bez te dvije kulturne institucije grada, Glazbeno prosvjetnog društva i Bokeljske mornarice, fešta nebi ni postojala. Oni su ono po čemu je fešta prepoznatljiva. Fešta je danas kao neki praznik, svi znaju da je u prvoj sedmici avgusta i nadam se da će trajati i narednih pedeset godina“, kaže Nikolić.

U kontekstu Dana pejzaža do kraja avgusta očekuje nas još nekoliko programa, a posvećene čuvare sela posebno raduje što se Gornja Lastva našla i na mapi pozornica novoustanovljenog Tivat Music Festivala, u okviru kojeg će ponovo biti domaćin već narednog ponedjeljka.

Ipak, pored rastućeg kvaliteta programa koji se organizuju u selu, Lastovska fešta ostaje najbitniji i najpopularniji program.

Za dobru zabavu na fešti bio je zadužen muzički sastav ”Trend bend” iz Kostanja iznad Omiša, uz tradicionalnu ugostiteljsku ponudu.

Lastovskoj fešti prisustvovao je veci broj mještana i turista kao i ambasador Hrvatske u Crnoj Gori koji je ušao u kolo Bokeljske mornarice.

Organizator Lastovske fešte je tradicionalno Kulturno zavičajno udruženje Napredak iz Gornje Lastve uz podršku Opštine i Turističke organizacije Tivat.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније