Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj. [ Biljana Rovčanin ]

03. 08. 2024. 17:08 >> 18:12

TOMOVIĆ zAMJENIK

Pavle Ćupić novi predsjednik Savjeta ASK-a, obećava transparentnost

Pavle Ćupić iz Građanske alijanse izabran je za novog predsjednika Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije. Za njegovog zamjenika izabran je Mladen Tomović.

Ćupić je izabran jednoglasno.

“Želim da obećam javno da ću transparentnim radom i neselektivnim postupanjem opravdati ukazano povjerenje”, kazao je Ćupić nakon što je izabran na funkciju.  

Na drugoj sjednici, Savjet ASK-a je direktorici Jeleni Perović uputio zahtjev da, u roku od sedam dana, tom tijelu dostavi : Predlog Statuta Agencije za sprečavanje korupcije; Odluku o koeficijentima i zvanjima zaposlenih; Akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta; Predlog Pravila za izradu i sprovođenje plana integriteta; Etički kodeks zaposlenih; i Druga akta Agencije donijetih na osnovu Zakona o sprječavanju korupcije.

Na kraju proljećnjeg zasijedanja, prije tri dana, poslanici su većinom izglasali nove članove Savjeta Agencije za spriječavanje korupcije - Mladena Tomovića, Slavicu Mirković, Draganu Šuković, Pavla Ćupića i Aleksandru Vukašinović.

Kako je odluka već objavljena u Službenom listu, stekli su se uslovi da se izabere i predsjednik Savjeta.

Podsjećamo Agencija za spriječavanje korupcije bez Savjeta je od avgusta prošle godine, a statutom, član 13, je predviđeno da se predsjednik bira iz od pet članova koji su dobili podršku u Parlamentu.

Biografija

Pavle Ćupić rođen je na Cetinju. Osnovnu školu završio je u Podgorici, gimnaziju u Danilovgradu, a pravni fakultet u Podgorici. Položio je stručni ispit za rad u državnima organima.

Tokom 2006. i 2007. godine pokrivao je više pozicija u turističkom sektoru u dijelu menadžmenta nad osobljem. Od 2008. do 2018. godine radio je na poziciji programskog asistenta za monitoring i analitiku u „Mreži za afirmaciju nevladinog sektora – MANS” gdje je bio zadužen za implementaciju raznih aktivnosti monitoringa i analitike vezanih, između ostalog, za Skupštinu Crne Gore. Bio je ključna osoba u MANS-u za lobiranje i slične aktivnosti u Parlamentu, kao i za komunikaciju sa poslanicima i skupštinskom administracijom. Prisustvovao je brojnim sjednicama skupštinskih radnih tijela i plenarnih sjednica, a takođe je bio zadužen i za obezbjeđivanje podrške poslanika u raznim situacijama. Učestvovao je u izradi više tekstova zakona, podzakonskih akata i amandmana. Direktno je bio odgovoran za analizu pravosnažnih sudskih presuda iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala, analizu rada sudija i tužilaca, kao i drugih pravnih procedura. Između ostalog, bio je zadužen i za praćenje regularnosti izbornog procesa u Crnoj Gori, kao i za monitoring finansiranja političkih partija.

Od 2018. do 2020. godine Pavle je radio na poziciji menadžera u turističkoj agenciji „Montenegro tourist service”, a od 2020. do 2021. godine obavljao je funkciju izvršnog direktora u privrednom društvu „Buena Vista Habano”.

Od 2021. godine je zaposlen u NF „Građanska alijansa”, gdje obavlja posao pravnog savjetnika zaduženog za pružanje besplatne pravne pomoći tražiocima azila i licima kojima je odobrena međunarodna zaštita. Takođe, zastupa tražioce azila prilikom njihovog saslušanja pred Direkcijom za azil. Pored navedenog, zadužen je i za praćenje procesa pristupa pravima, odnosno ostvarivanja svih prava propisanih Zakonom, što podrazumjeva i sastavljanje pisanih obrazaca i dokumenata za korisnike i njihovo upućivanje nadležnim organima. U opisu posla je i pisanje tužbi i žalbi na rješenja Direkcije za azil koje se upućuju Upravnom sudu. Kao predstavnik Građanske alijanse učestvuje u radu Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore. Sprovodi monitoring prostorija za zadržavanje i poštovanja prava lica lišenih slobode. Učestvovao je u radu UN-ovog Odbora protiv torture na 73. sjednici gdje je prezentovao stanje ljudskih prava u Crnoj Gori i stepen poštovanja Konvencije protiv torture i drugih surovih, neljudskih i ponižavajućih kazni ili postupaka. Sprovodi monitoring rada Sudskog savjeta. Učestvuje u svim poslovima organizacije koji se odnose na promociju i zaštitu ljudskih prava i sloboda. Član je radne grupe za poglavlje 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost.

Alumnista je škole demokratskog rukovođenja pri Savjetu Evrope. Pohađao je školu mira i dijaloga (Nansen Centar za mir i dijalog) i tom prilikom bio u studijskoj posjeti Parlamentu Norveške, Vladi Norveške, njihovom Sindikatu, političkim partijama i ostalim relevantnim institucijama u Oslu i Lilehameru. Prošao je obuku u oblasti tehnike pisanja zakona u organizaciji Uprave za kadrove Crne Gore, kao i obuku u oblasti praćenja potrošnje budžeta u organizaciji Transparency International iz Beograda. Učestvovao je u velikom broju konferencija i okruglih stolova posvećenih nadležnostima Skupštine Crne Gore, kao i velikom broju okruglih stolova posvećenih borbi protiv korupcije i poštovanju ljudskih prava.

Koautor i autor je niza izvještaja i publikacija iz oblasti zaštite ljudskih prava, rada sudova i postupanja pravosudnih institucija prema građanima, borbe protiv korupcije, izbornim kampanjama, transparentnosti trošenja novca građana Crne Gore, kao i izvještaja posvećenih radu Skupštine Crne Gore i njenih radnih tijela.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније