Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ RTS ]

04. 08. 2024. 11:28 >> 11:28

sukob na Bliskom istoku

SAD pozivaju građane da napuste Liban zbog straha od eskalacije

Ambasada SAD pozvala je svoje građane, koji se nalaze u Libanu, da napuste državu po, kako kažu, "bilo kojoj dostupnoj karti" usljed rastućih tenzija na Bliskom istoku. Takav poziv je uslijedio nakon sličnog poziva Britanije koja je navela da bi regionalna situacija uskoro mogla da eskalira.

 

Američka ambasada u Bejrutu pozvala je svoje građane da napuste Liban "po bilo kojoj dostupnoj karti", usred rastućih tenzija na Bliskom istoku.

Savjet je uslijedio nakon sličnog upozorenja britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Lemija, koji je rekao da bi se regionalna situacija "mogla brzo pogoršati".

Iran je obećao "ozbiljnu" osvetu Izraelu, koji krivi za smrt šefa Hamasa Ismaila Hanijeha u Teheranu ranije tokom nedelje.

Ubistvo Hanijea uslijedilo je nekoliko sati nakon što je Izrael ubio komandanta Hezbolaha Fuada Šukra u Bejrutu.

Strahuje se da bi Hezbolah, grupa sa sedištem u Libanu koju podržava Iran, mogao da odigra važnu ulogu u takvoj odmazdi, što bi zauzvrat moglo da izazove ozbiljan odgovor Izraela.

Hezbolah je u nedelju oko 00:25 po lokalnom vremenu lansirao desetine raketa na grad Beit Hilel na sjeveru Izraela.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako izraelski PVO sistem Gvozdena kupola presreće rakete. Nema izvještaja o žrtvama.

Jordansko ministarstvo spoljnih poslova takođe je dalo savjet svojim građanima, rekavši onima u Libanu da odmah odu i upozoravajući druge da ne putuju tamo.

Kanada je upozorila svoje državljane da izbjegavaju putovanja u Izrael, pored postojećeg savjeta da ne idu u Liban, jer "situacija može dalje da se pogorša bez upozorenja" u regionu.

Američka ambasada saopštila je tokom jučerašnjeg da bi oni koji odluče da ostanu u Libanu trebalo da "pripreme planove za vanredne situacije" i da budu spremni da se "zaklone na mjestu na duži vremenski period".

U saopštenju se navodi da je nekoliko avio-kompanija obustavilo i otkazalo letove, a mnogi su rasprodati, ipak "opcije komercijalnog prevoza za napuštanje Libana ostaju dostupne".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније