Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Saša Klikovac

03. 08. 2024. 19:41 >> 19:39
1

PREBACIVANJE ODGOVORNOSTI

Izborna jesen pred nama, a birački spiskovi nesređeni

Izborna jesen je pred nama, ali ni pred lokalne izbore ništa nije urađeno na sređvanju birčakog spiska. Da je izborna reforma izostala deset godina jer nema političke volje, kažu u CDT-u. No političari vlasti i opozicije međusobno prebacaju odgovornost.

Uvijek pred izbore imamo ista ili slična pitanja. Da li je  nešto urađeno u vezi sređivanja biračkih spiskova, ako nije zbog čega i hoće li to uticati na izbore.  

“Deset godina nije ništa urađeno, izborna reforma se nije dogodila iz samo jednog razloga – za nju nema političke volje. Dakle, deset godina su političke partije iz one vlasti dominantno izbjegavale tu reformu, sada to rade dominantno partije iz ove vlasti”, kaže izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica.

No, u partijama vlasti kažu da MUP radi na biračkim spiskovima

“U susret ovim lokalnim izborima koji se dešavaju, MUP radi intenzivno na biračkom spisku, čisti ga i priprema ga. Mi ćemo jako brzo dobiti izvod iz biračkog spiska za opštine gdje se održavaju izbori”, kaže poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić.

U DPS-u, kojem su se godinama spočitavale neregularnosti u biračkom spisku, danas optužuju MUP.

“Nije se ništa uradilo zato što Ministarstvo unutrašnjih poslova očigledno nema namjeru da sredi birački spisak. Ono ima političku ambiciju da u narednom periodu dodatno birački spisak učini netransparentnim i ne u skladu sa stvarnim stanjem na terenu u Crnoj Gori”, kaže poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević .

Blokada rada Odbora za izbornu reformu uticala je i na Zakon.

“Trenutno, u pripremi tog zakona aktivnih problema nema, ali postoji problem Šavnika. Imamo još neriješenih problema. Nemamo taj problem za Podgoricu, Kotor, Gusinje i Berane, ali se nije riješio problem Šavnika. Mi na Odboru nismo razmatrali taj Zakon. Razlog je što je Odbor dugo vremena bio u blokadi zbog djelovanja opozicije”, kaže Čarapić.

“Vlast je nizom političkih poteza onemogućila rad u Odboru za izborno zakonodavstvo. Niz političkih događaja govori o tome da vlast nije najzainteresovanija za prioritete na našem evropskom putu, a jedan od prioriteta je reforma izbornog zakonodavstva”, kaže Rakočević.

Da li će i kakve reperkusije postojeće stanje sa biračkim spiskovima imati na predstojeće izbore.  

“Što se tiče ovih izbora, zaboravite bilo kakve efekte, bilo kakve mogućnosti. Onakav birački spisak kakav je bio kad su se politički subjekti koji su sad na vlasti pravili haos, takav birački spisak će biti za ove izbore", objašnjava Koprivica

Čini se da je priča o sređivanju biračkog spiska uvijek isplativa opoziciji, a preskupa vlastima. Tako je i prije prije promjene vlasti 2020. a tako je i danas.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније