Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Biljana Radosavović, Radio Crne Gore ]

03. 08. 2024. 11:49 >> 19:52

SJEDNICA SAVJETA

"ASK da postane brana, a ne vjetar u leđa korupciji"

Savjet Agencije za spriječavanje korupcije trebalo bi da bude kompletiran danas. Na Konstitutivnoj sjednici koja je u toku bira se predsjednik Savjeta. Poslanici su već dali podršku za pet članova. Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu za Radio Crne Gore je ocijenila da bi prioritet Savjeta morao biti rješavanje statusa direktorke ASK-a, jer sadašnja Jelena Perović upravlja Agencijom iz kućnog pritvora. Osim toga, kako kaže, da konačno Agencija, počne da se bavi slučajevima nezakonito stečene imovine javnih funkcionera, da ta institucija postane, kako kaže, brana, a ne vjetar u leđa korupciji.

Poslanici su većinom na kraju proljećnjeg zasijedanja, prije tri dana izglasali nove članove Savjeta Agencije za spriječavanje korupcije-Mladena Tomovića, Slavicu Mirković, Draganu Šuković, Pavla Ćupića i Aleksandru Vukašinović. Kako je odluka već objavljena u Službenom listu, stekli su se uslovi da se izabere i predsjednik Savjeta i to na Konstitutivnoj sjednici koja je u toku. Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu smatra da prvi zadatak novoformiranog Savjeta mora biti rješevanje statusa sadašnje direktorke Jelene Perović, koja, poznato je, ukazuje Mrdović, nakon hapšenja i ozbiljnih optužnica , upravlja Agencijom iz kućnog pritvora.

“Zaista je poražavajuće za državu da kompromitovane osobe, protiv kojih se vode ozbiljni sudski postupci budu na čelu jedne tako ozbiljne institucije kakva je Agencija za spriječavanje korupcije. Naravno zadatak Savjeta je da ukupno omogući da ASK bude brana korupciji, a ne da ASK bude vjetar u leđa za koruptivne prakse koje postoje u ovoj državi”, prokomentarisala je Mrdović.

Dobro bi bilo, ocjenjuje naša sagovornica, da se izuzmu sve odluke koje je donijela aktuelna direktorka Jelena Perović.

“Ukoliko ih Specijalno državno tužilaštvo nije već izuzelo Savjet bi morao da ih dostavi Novovićevom timu kako bi se dodatno pozabavili svim onim što se u Agenciji dešavalo u ovom, rekla bih, poprilično mračnom periodu, dok se Agencijom upravlja iz kućnog pritvora”, kazala je Mrdović.

Javnost želi i da zna šta je sa slučajevima, navodi ona, poput satova, imovine i bogatstva bivšeg predsjednika Mila Đukanovića, čime se nekada, napominje, bavio ASK.

“tako da su negdje očekivanja javnosti da se novi Savjet uključi u cijelu priču na način što će stvoriti prostor da se ta priča dovede do kraja. I ne samo taj već i mnogi drugi slučajevi kojima se godinama ne nazire kraj”, poručila je Mrdović.

Podsjećamo Agencija za spriječavanje korupcije bez Savjeta je od avgusta prošle godine, a statutom, član 13, je predviđeno da se predsjednik bira iz od pet članova koji su dobili podršku u Parlamentu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније