Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

 [ BBC ]

04. 08. 2024. 11:29   >>  14:25

Velika Britanija: Više od 90 uhapšenih u neredima ekstremne desnice zbog ubistva devojčica

Protesti ekstremnih desničara ubrzo su prerasli u nerede u nekoliko gradova širom Velike Britanije.

protesti
PA Media

Više od 90 ljudi uhapšeno je širom Velike Britanije u subotu pošto su protesti ultra-desničara zbog ubistva tri devojčice u Sautportu početkom nedelje prerasle u nerede i sukobe sa policijom.

Nemiri su izbili u Liverpulu, Hulu, Bristolu, Mančesteru i Belfastu kada su demonstranti bacali dimne bombe, kamenje i flaše na policiju, zapalili prodavnice u Blekpulu i sukobljavali se sa antifašističkim grupama.

Manje demonstracije u drugim gradovima bile su mirne.

Premijer Kir Starmer obećao je „punu podršku" policiji u akcijama protiv „ekstremista" koji pokušavaju da „poseju mržnju".

Širom Britanije, čitave nedelje raste napetost posle ubistva tri devojčice na zabavi posvećenoj pevačici Tejlor Sfivt u Sautportu u ponedeljak.

U Liverpulu je oko hiljadu demonstranata bacalo flaše i baklje na policiju, povredivši dvojicu, dok se u blizini okupilo nekoliko stotina anti-fašističkih aktivista koji su uzvikivali „Nacistička đubrad, gubite se sa naših ulica".

Policija u opremi za razbijanje demonstracija sa psima pokušavala je da razdvoji dve grupe i održi mir.

Nemiri su se nastavili i u toku noći.

U jednom naselju demonstranti su sprečili vatrogasce da ugase požare, saopštile su gradske vlasti.

Nekoliko prodavnica je opljačkano, a desetine kontejnera zapaljeno.

demonstracije
Reuters
nemiri
PA Media

Novi protesti se očekuju i u nedelju.

Portparol britanskog premijera rekao je da su „pravo na slobodu izražavanja i nasilni neredi koje smo videli dve potpuno različite stvari."

„Nema opravdanja za bilo kakvo nasilje i vlada podržava policiju i poziva na preduzimanje svih neophodnih mera da bi naše ulice bile bezbedne", rekao je portparol.

konji
AFP
nemiri
Shutterstock

Za zločin u dečijoj plesnoj školi koja nosi ime američke pop zvezde Tejlor Svift osumnjičen je 17-godišnjak koji je uhapšen i optužen za višestruko ubistvo i pokušaj ubistva.

Iz policije kažu da su se pojavile razne glasine o 17-godišnjaku i da su pojedinci to iskoristili da izazovu nerede.

požar
BBC
Hul, protesti

Ministarka unutrašnjih poslova Ivet Kuper ranije je upozorila na dezinformacije u vezi sa napadom i ponovila da „osumnjičeni nema poznate veze sa islamom".

Dodala je i da je „užasno" što su policajci suočeni sa napadima „nasilnika na ulicama koji nemaju poštovanja prema ožalošćenoj zajednici".


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.



Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније