Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.Lj.

04. 08. 2024. 12:45 >> 12:45

AKCIJA ZA SOCIJALNU PRAVDU

Dugovi zakupca Svetog Stefana firmama iz Emirata

Podgorička firma „Adriatic Properties“, koja je zakupac Hotelskog kompleksa „Sveti Stefan“, prikazala je, na kraju prošle godine, da povezanim firmama i fizičkim licima duguje preko 107 miliona eura, od kojih na dvije firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata otpada 78 miliona eura, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.

Hotelski kompleks obuhvata hotele Sveti Stefan i Miločer, kao i Kraljičinu plažu u Pržnom, za koju je zakupac dobio pravo da sagradi novi hotel, ali i vile za tržište. Ipak, nakon pokretanja arbitraže u Londonu prije par godina ukupna investicija je obustavljena, dok je biser crnogorskog turizma – grad hotel Sveti Stefan – zatvoren za posjetioce već četvrtu godinu.

"Firmu „Adriatic Properties“ osnovala je kompanija „Aidway Investments Limited“, koja je registrovana u off shore zoni na Britanskim Djevičanskim Ostrvima, pa je na taj način stvarno vlasništvo sakriveno i nije poznato ko je stvarni zakupac. Zakup Hotelskog kompleksa „Sveti Stefan“ jedan je od kontroverznijih iz vremena vladavine Demokratske partije socijalista, uz niz privilegovanih ugovornih normi u korist stranog zakupca, a na štetu interesa Države Crne Gore", podsjećaju iz Akcije.

Kako navode iz ASP-a, prema firmama „Fasamo Limited“ i „MRI Consulting DMCC“, obje sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, „Adriatic Properties“ prikazuje dugoročne obaveze u iznosu od preko 78 miliona, od čega se na prvu firmu odnosi 44,2 miliona, a na drugu 34,1 miliona. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima stvarna vlasništva su, kako su kazali, uglavnom sakrivena.

"U isto vrijeme, „Adriatic Properties“ prema povezanoj firmi iz Podgorice „Golden Estate” prikazuje dugoročne obaveze od nepunih milion eura, a prema podgoričkom „First Financial Holding“ još oko pola miliona. U svim ovim slučajevima radi se o kreditima povezanih firmi, koji su odobravani počev od 2012. godine, pa u narednim godinama", navodi se u saopštenju.

Iz ASP-a kažu da nijesu poznate svrhe odobrenih kredita, ali se može pretpostaviti da su dati za investicije. Međutim, kako kažu, nema preciznih informacija šta je i koliko stvarno uloženo, uz odgovarajuće prateće dokaze, koji to zaista i povrđuju, a nije poznato ni porijeklo novca.

"Kada su u pitanju povezana fizička lica, po osnovu datih kredita se na kraju prošle godine dugoročne obaveze prema Phua Wei Sengu prikazuju 13,1 miliona, Petrosu Statishu 4,8 miliona, a Chang Hon Yee-a 9,6 miliona. O malezijskom milioneru Phua Wei Seng su domaći mediji pisali u više navrata i ukazivali da ga je američka Federalna bezbjednosna agencija (FBI) optuživala za nelegalno klađenj, a takođe je i hapšen", piše u saopštenju ASP-a.

Na kraju prošle godine „Adriatic Properties“ prikazuje tokom godina nagomilani gubitak od ogromnih 147 miliona eura, osnovni kapital firme je 76 miliona eura, pa je negativan kapital iskazan u iznosu od 71 miliona eura.

"Pred sudom u Londonu su dva arbitražna postupka između Države Crne Gore i zakupca Svetog Stefana, koji u međuvremenu ne samo što ne otvara kapije popularnog Sveca, već je prestao i da plaća zakupninu po osnovu ugovora o dugoročnim zakupima. Više detalja o arbitražnim postupcima sadašnja vlada strogo krije od građana, iako bi u slučaju negativnog ishoda upravo poreski obveznici platili za više nego štetne ugovorne aranžmane kreirane svojevremeno pod „palicom“ vlada, koju su činile većinski Demokratska partija socijalista i njeni saveznici", zaključili su iz Akcije za socijalnu pravdu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније