Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г.

15. 12. 2022. 18:06 >> 18:03

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE

Podrška digitalizaciji lokalne samouprave

Puna podrška Ministarstva javne uprave procesu digitalizacije lokalne samouprave, poručeno je sa okruglog stola "Digitalizacija na lokalnom nivou“ koji je održan danas u organizaciji Ministarstva javne uprave.

"Kad govorimo o reformi javne uprave nezaobilazan dio te priče jeste i decentralizacija lokalne samouprave, dio uprave kroz koju se prelama i ogleda čitav jedan društveni i demokratski sistem jedne zajednice. Kroz obim i kvalitet decentralizacije sagledavamo domete i značaj participacije građana u stvaranju javnih politika, kao i kreiranju politika dostupnim građanima", kazao je državni sekretar Dragiša Janjušević na otvaranju okruglog stola.

Sa druge strane, pričajući o decentralizaciji uprave u 21 vijeku, kazao je Janjušević, nezaobilazan dio tog procesa je digitalizacija uprave na državnom i lokalnom nivou, koja je i potreba i neophodnost, kao i imperativ svake demokratske zajednice. 

Janjušević je istakao da kroz digitalizaciju zadovoljavamo i osvajamo one demokratske standarde koji se tiču otvorenosti i transparentnosti servisno opredijeljene uprave prema građanima.

"Ministarstvo javne uprave ne bavi se samo lokalnom samoupravom kroz upravni nadzor i harmonizaciju propisa već i kroz saradnju na planu razvijanja informatičke infrastrukture i njene bezbjednosti i danas ćemo kroz dijalošku formu pronaći način da lokalne samouprave u što bližoj budućnosti razviju što više elektronskih servisa na zadovoljstvo njihovog menadžmenta i na još veće zadovoljstvo svih građana“, kazao je Janjušević.

Generalni direktor za infrastrukturu, informacionu bezbjednost, digitalizaciju i e-servise, Dušan Polović je istakao da Ministarstvo javne uprave sprovodi značajne projekte u oblasti digitalizacije u okviru čije realizacije potpuno ravnopravno mjesto mogu imati opštine. Ocijenio je značajnim organizaciju današnjeg događaja kako bi se učvrstila saradnja Ministarstva javne uprave i opština, podijelila iskustva i prepoznali projekti od zajedničkog interesa.

Šefica odsjeka za portale i e-servise, Vesna Simonović i šefica za razvoj dijeljenih sistema i razmjenu podataka, Maja Dragojević su predstavile projektat "Digitalna Evropa" ("Digital Europe"), odgovor na Kovid 19, kao i projekat uspostavljanja sistema plaćanja administrativnih taksi.

U saopštenju se ističe da je definisan i način upravljanja razvoja i unapređenja informacionih sistema koje pored ostalih organa uspostavljaju i unapređuju i organi lokalne samouprave, te da će na taj način razvoj elektronske uprave na lokalnom i državnom nivou biti „ujednačen“.

To je Pravilnik o uslovima portabilnosti i responzivnosti, načinu upravljanja, razvoja i unapređenja informacionog sistema koji organ, odnosno drugi subjekat sam uspostavlja, navodi se u sopštenju. 

U konstruktivnoj diskusiji predstavnici lokalnih samouprava su prepoznali važnost dijaloga na temu digitalizacije, uz dogovor da se u predstojećem periodu organizuju i individualni i kolektivni sastanci na kojima će se konkretizovati ideje i projekti o kojima je danas bilo riječi", zaključuje se u saopštenju Ministarstva javne uprave.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније