Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

S.V.

13. 07. 2024. 12:55 >> 13:14
Čitaj mi:

MINISTARSTVO SPORTA I MLADIH

"Ovogodišnji budžet rekordan, Dubljević da ne obmanjuje javnost zbog sopstvenog propusta"

Ministarstvo sporta i mladih Crne Gore saopštilo je da su ove godine uvećali izdvajanja za sport za 30 odsto, te da to zbog čega predsjednica KSCG Jelena Dubljević ne smatra prioritetnim pretkvalifikacioni turnir za Svjetsko prvenstvo , pitanje je, kako su naveli, na koje jedino ona zna odgovor.

KSCG je juče naveo da je razlog zbog čega neće učestvovati u pretkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo taj što ih je ministar sporta, Dragoslav Šćekić ostavio bez obećanog novca za pripreme.

"Dana 12. jula Košarkaški savez Crne Gore, odnosno predsjednica Jelena Dubljević, izašla je u javnost sa informacijom da je potpredsjednik Vlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić odgovoran zato što ženska seniorska reprezentacija neće otići na pretkvalifikacioni turnir za Svjetsko prvenstvo. Istine radi, Ministarstvo sporta i mladih dužno je da se obrati javnosti, kako bi na izrečene neistine i eventualne nedoumice odgovorili istinom, a sve što je nejasno, kako javnosti, tako i Košarkaškom savezu, pojasnili. Od imenovanja gospodina Dragoslava Šćekića na mjesto ministra sporta i mladih, saradnja sa Košarkaškim savezom Crne Gore bila je korektna, a njegova lična, kao i želja svih u Ministarstvu sporta i mladih, da stanje u crnogorskom sportu ide uzlaznom putanjom ogleda se kroz ovogodišnji rekordan budžet namijenjen sportskim savezima i nizu započetih i realizovanih projekata u oblasti sporta", kaže se u saopštenju.

Kažu da su uz uvećanje sredstava, pokušali da za sve saveze pronađu dodatne sponzore, iako im to nije zakonska obaveza.

"Shodno tome, Ministarstvo sporta i mladih je Košarkaškom savezu Crne Gore u ovogodišnjoj raspodjeli sredstava sportskim savezima uvećalo budžet za 30 odsto, što najbolje potvrđuje odnos ministra Šćekića i Ministarstva prema ovom savezu. Odgovor na šta su se pomenuta sredstva iskoristila i koja je takmičenja Košarkaški savez Crne Gore smatrao za prioritetna u smislu finansiranja, najbolje znaju iz Košarkaskog saveza.Da je predsjednici Košarkaškog saveza bio prioritet slanje naših najboljih košarkašica na pretkvalifikacioni turnir, ona je, što se finansija tiče, ta sredstva već imala kroz pomenuto povećanje. Zbog čega predsjednica ne smatra prioritetnim pretkvalifikacioni turnir za Svjetsko prvenstvo je pitanje na koje jedino ona zna odgovor. Takođe, mimo onog što su zakonske obaveze ministra, isti je sam, često i u saradnji sa ostalim kolegama iz Ministarstva i Vlade, koristio poznanstva kako bi obezbijedio dodatne sponzore za ovaj i ostale saveze", ističu iz Ministarstva.

Navode da sponzori, međutim, nisu bili zainteresovani za saradnju sa KSCG.

"Simptomatično je da su sponzori na pomen rukovodstva Saveza pokazivali nezainteresovanost za sponzorisanje Košarkaškog saveza, na čelu sa predsjednicom Jelenom Dubljević.Košarkaški savez Crne Gore, a posebno predsjednica Jelena Dubljević, umjesto što optužuje Ministarstvo sporta i mladih, trebao bi da se zapita zašto nije u stanju da obezbijedi sponzorske ugovore i donacije, kako bi lakše prevazišli finansijske probleme u kojima se Savez nalazi", kaže se u saopštenju.

Kako su istakli, i pored velike želje, nisu postojale zakonske pretpostavke za izdvajanje dodatnih sredstava od strane Ministarstva sporta i mladih, za pretkvalifikacioni turnir.

"Kako Košarkaški savez Crne Gore ne bi nastavio da obmanjuje javnost neosnovanim optužbama, moramo upoznati javnost da je Zakonom o sportu osnovni model na osnovu kojeg Ministarstvo sporta i mladih sufinansira programe sportskih saveza godišnji javni konkurs. Osim sredstava koja se opredijele putem Javnog konkursa Ministarstvo može nacionalnom sportskom savezu opredijeliti dodatna sredstva iz Budžeta ako se reprezentacija kvalifikuje za Olimpijske igre, Paraolimpijske igre, svjetsko ili evropsko seniorsko prvenstvo, ako u zahtjevu učini vjerovatnim da to nije mogao da predvidi u trenutku prijave na javni konkurs. Dakle, imajući u vidu da se radi o pretkvalifikacionom turniru, a ne za učešće na Svjetsko prvenstvo, i pored velike želje, nisu postojale zakonske pretpostavke za izdvajanje sredstava od strane Ministarstva sporta i mladih", kaže se u saopštenju,

Na kraju, zamolili su predsjednicu KSCG da ne krivi druge za sopstvene propuste...

"Ovim putem molimo predsjednicu Košarkaškog saveza Crne Gore da u budućnosti ne pokušava da na ovakav ili sličan način obmanjuje javnost zbog sopstvenog propusta i da ne nalazi krivca u drugima, već da prvo pogleda sebe u ogledalu, pa tek onda kaže ko je zaista kriv što je ženska košarkaška reprezentacija propustila istorijsku šansu da se nađe na Svjetskom prvenstvu", saopštili su iz Ministarstva sporta i mladih.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније