Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

D.B.

17. 07. 2024. 12:36 >> 12:50
Čitaj mi:

reprezentacija

Košarkašice se okupile u Podgorici, kreću pripreme za Mundobasket

Najbolje košarkašice Crne Gore, okupile su se u Podgorici, gdje će sa večerašnjim treningom u ,,Bemax areni“ zvanično početi pripreme za pretkvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Nakon što je ranije KSCG najavio da naše košarkašice neće igrati pretkvalifikacije za Mundobasket, za šta su okrivili ministra sporta i mladih Dragoslava Šćekića, ipak je na kraju uslijedio srećan kraj. Vlada je našla način da finansira nastup naše selekcije na ovom značajnom turniru.

Jelena Škerović objavila je spisak na kojem je 12 igračica koje će predstavljati Crnu Goru na turniru u Meksiku od 19. do 25.avgusta.

Na spisku su: Milica Jovanović, Marija Leković, Bojana Kovačević, Sofija Živaljević, Dragana Živković, Zorana Radonjić, Anastasija Drobnjak, Nikolina Ilić, Jovana Pašić, Maja Bigović, Lana Vukčević i Marija Baošić.

"Za našu ekipu, koja ulazi u neki tranzicioni period podmlađivanja, ovo je neko novo poglavlje. Sa nama neće biti Božica Mujović, koja je odlučila da više neće nastupati za nacionalni tim, zbog povrede nema Jelene Vučetić, koju očekujemo tek nakon Nove godine da vidimo da li će moći da pomogne našem timu. Osim toga za ovu akciju nećemo računati na Amerikanke, koje imaju obaveze, jer je u toku WNBA sezona i zbog pravila ne mogu da igraju u ovom periodu. Zbog svega toga ovo je lijepa prilika za mlađe igračice, prije svih za Mariju Leković, Maju Bigović, Kseniju Šćepanović, Anastasiju Drobnjak i Lanu Vukčević, jer bi one trebale da pokažu svoj talenat i da vidimo šta one mogu u nekoj bliskoj budućnosti. Upravo zbog toga ovo je lijepa priča koja će donijeti dosta toga dobrog, a prije svega iskustvo i zadržimo kontinuitet da učestvujemo već naredne godine na još jednom prvenstvu Evrope", kazala je Jelena Škerović, selektorka Crne Gore.

Crnogorske košarkašice igraće u Meksiko Sitiju pretkvalifikacije za Mundobasket. Crna Gora biće u grupi B, gdje su pored naših dama i domaćina, Meksika, još selekcije Novog Zelanda i Mozambika. U pretkvalifikacijama igraju još: Korea, Mali, Češka i Venecuela, koji čine grupu A.

Dva najbolja tima iz svake grupe će se kvalifikovati za polufinale, dok će se pobjednik turnira plasirati u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

"Imamo tri selekcije u grupi, tri potpuno različiti tipovi košarke, sa kojima se prvi put sastajemo i kojima moramo da se prilagodimo. Ali, pratimo te selekcije, Novi Zeland je već odigrao jednu prijateljsku utakmicu, tako da ćemo kroz video materijale nastojati da se što bolje spremimo do početka turnira. Znamo da je Novi Zeland je bitno promijenio sastav, ima novog trenera, ali svakako ćemo se truditi da ih što bolje analiziramo. Biće ovo lijepo iskustvo i nadam se da možemo napraviti dobar rezulta", dodala je Škerović.

Crnogorska reprezentacija kompletne pripreme obaviće u Podgorici, a do odlaska u Meksiko odigraće četiri kontrolna meča.

"Zakazali smo četiri provjere, protiv Mađarske ćemo igrati 1. i 2.avgusta u Univerzitetskoj dvorani u Podgorici, a zatim 8. i 9. avgusta gostujemo Sloveniji, a 16.avgusta putujemo za Meksiko" objasnila je plan rada Škerović.

Kapitenka Milica Jovanović, istakla je zahvalnost što će naša reprezentacija imati priliku da prvi put bude u borbi za Mundobasket

"Velika je čast dobiti specijalnu pozivnicu, koju je FIBA dodijela našem Savezu, a definitivno je da se mijenja svijest i kod naše javnosti, jer očigledno je da počinju da vjeruju u nas, vide naš rad, upornost i borbu za našu državu. Sve to pozitivno utiče na nas i sigurno da ćemo nastojati da odigramo što bolje ovaj turnir" kazala je Jovanović.

Jedina igračica koja je od prvog dana u nacionalnom timu sada će predvoditi prilično podmlađenu selekciju.

"Ovo je neko novo iskustvo, jer ćemo prvi put igrati protiv selekcija sa drugih kontinenata, a vjerujem da će to značiti mlađim igračima. Biće posebno značajno da osjete tu vrstu košarke i gdje se one nalaze, na čemu treba da rade da bi se nastavio ovaj kontinuitet dobrih rezultata i učešća na prvenstvima Evrope" dodala je Jovanović.

Marija Leković minule sezone sa ekipom Fenerbahčeo bila je šampionka Evrope, a sada će biti sa dodatnom ulogom u nacionalnom timu.

"Drago mi je da imamo priliku da se nađemo na ovom turniru i da se borimo za veliko takmičenje. Dolazi do smjene generacije, treba nam neko novo iskustvo i nadam se da ćemo kroz pripreme i na kvalifikacijama uspjeti da se dodatno podignemo i da ćemo imati dobru bazu za nešto više", naglasila je Leković.

U stručnom štabu Jelene Škerović su tim menadžerka Nikolina Popović, pomoćni treneri Aleksander Geder i Miroslav Škara, kondicioni trener Miljan Dautović, fizioterapeut Petar Stojović i doktorica Maida Burdžović.

Svjetsko prvenstvo na programu je od 4. do 13. septembra 2026. godine u Berlinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније