Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

31. 08. 2024. 18:22 >> 18:22
Čitaj mi:

Republikanski kandidat

Tramp nastupa kao branilac 'tradicionalnih porodičnih vrijednosti'

Republikanski kandidat za Bijelu kuću, Donald Tramp, nastoji da mobiliše svoju bazu glasača odbranom "porodičnih vrijednosti", iako je u unakrsnoj vatri zbog svoje dvosmislene pozicije prema pobačaju.

Taj milijarder u osmoj deceniji je bio uvaženi gost godišnjeg skupa u Vašingtonu "Majke za slobodu", moćnog konzervativnog udruženja osnovanog 2021. godine, koje vodi kampanju za roditeljska prava i zalaže se "kulturne ratove" u Sjedinjenim Državama, posebno protiv prava LGBT+ osoba.

Udruženje se posebno zalaže protiv govora u školama o rodnom identitetu ili seksualnoj orijentaciji.

Tramp se hvali da je imenovanjem troje konzervativnih sudija u Vrhovni sud omogućio ukidanje u junu 2022. ustavne garancije prava na pobačaj.

Ali, suočen s kritikama demokrata i podrškom većine javnog mnjenja za pravo na abortus, bivši predsjednik sada pazi da se predstavi kao branilac "reproduktivnih prava".

"Moja administracija će biti odlična za žene i njihova reproduktivna prava", uvjeravao je on prošle nedjelje na svojoj mreži "Truth Social".

U četvrtak je rekao da se zalaže za nadoknadu troškova za vantjelesnu oplodnju što je posebno osjetljivo i veoma političko pitanje uoči predsjedničkih izbora 5. novembra.

Takođe je presudio da je sadašnji rok od šest nedjelja za pobačaj u Floridi, državi u kojoj on živi, "prekratak".

To pitanje će biti predmet referenduma na Floridi na dan izbora i u nekoliko drugih država gdje je to žestoko osporavano.

Tokom intervjua za Foks Njuz u petak, on je još jednom lažno optužio demokrate da svojim stavom o pobačaju žele da pogube "bebe poslije rođenja".

Pitanje zaštite prava na pobačaj je centralno u duelu Trampa i potpredsjednice demokrata Kamale Haris koja osuđuje tvrdnje tog republikanskog kandidata.

Konzervativci ga optužuju i da je izdao "pokret protiv pobačaja" prilagođavajući svoj stav o tome ključnoj potrebi predsjedničkih izbora.

"Većina Amerikanaca podržava da treba da ima pristup pobačaju, vantjelesnoj oplodnji i kontracepciji. On to konačno razumije i učiniće sve da odvrati pažnju od svog beznačajnog i užasnog dosijea o tome", rekla je u petak Mini Timmaraju koja je na čelu udruženja "Reproduktivna sloboda za sve".

To pitanje je postalo teret za Republikansku stranku i gurnulo je mnoge birače u naručje demokrata koji su obećali da će to pravo vratiti na nivou čitavih SAD.

U isto vrijeme, pokret protiv pobačaja poziva Trampa da zaoštri stav, s napadima na tretmane neplodnosti.

Bivši predsjednik je odavao utisak da želi da ide u oba smjera čime je izbjegao da zauzme stav o nacionalnoj zabrani pobačaja ponavljajući da je odluka o tome na svakoj državi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније