Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

30. 07. 2024. 14:22 >> 14:38
Čitaj mi:

tvrdi da je "dio kampanje klevetanja"

Sančes ipak neće svjedočiti u slučaju korupcije gdje je optužena njegova supruga

Španski premijer Pedro Sančes ipak neće svjedočiti u slučaju korupcije u kojem je optužena njegova supruga Begonja Gomez, rekli su advokati.

 

 

Ispitivanje je trajalo samo jedan minut, jer je premijer odlučio da iskorsti svoje pravo da ne svjedoči protiv supruge.

Grupa pod nazivom Manos Limpias, (Čiste ruke), koja sebe opisuje kao sindikat, navodi da je Sančesova supruga Begonja Gomes koristila svoju poziciju da utiče na poslovne dogovore. Mnogi slučajevi ove grupe većinom neuspješno targertiraju ljevičarske političare.

Sudija Karlos Peinado koji je odbio Sančesov zahtjev da svjedoči u pisanoj formi, danas je došao u rezidenciju premijera da bi uzeo izjavu.

Sančez jedan od socijalističkih lidera sa najdužim stažom u Evropi, nije obavezan da svjedoči jer po zakonu to ne mora da čini protiv supruge.

Sudija je prihvatio zahtjev krajnje desničarske stranke Voks da prisustvuje saslušanju premijera.

Sančes je stalno govorio da je to „kampanja klevetanja“ usmjerena na nanošenje štete španskoj ljevičarskoj koalicionoj vladi koju predvodi njegova Socijalistička partija.

Kancelarija javnog tužioca Španije preporučila je da se istraga odbaci, ali je pokrajinski sud odlučio da sudija nižeg suda može da je nastavi. Sudija će ili odbaciti optužbe ili preporučiti da se slučaj ode na suđenje.

Pošto je istraga pokrenuta, Sančes je zaprepastio naciju rekavši u otvorenom pismu objavljenom na društvenim mrežama u aprilu da će razmotriti svoje povlačenje s funkcije zbog, kako je rekao,“napada bez presedana“ na njegovu suprugu. Posle pet dana ćutanja, Sančes je rekao da je odlučio da ostane na funkciji.

Begonja Gomes nema nikakvu javnu funkciju niti veliki politički uticaj. Studirala je marketing i bila je uključena u projekte prikupljanja sredstava i nevladinih organizacija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније