Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

30. 07. 2024. 14:47 >> 14:45

od 9. do 20. septembra

Međunarodna misija u Hrvatskoj procjenjuje slobodu medija

Međunarodna misija za utvrđivanje činjenica za procjenu stanja slobode medija, odnosno organizacije okupljene pod imenom Media Freedom Rapid Response (MFRR) u Hrvatskoj će od 9. do 20. septembra procjenjivati stanje slobode medija i sigurnosti novinara, objavilo je danas Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

Misija, čiji je partner HND, prati procjenu napada na novinare i osobe koje provjeravaju činjenice u Hrvatskoj, kao i sve veće izazove vezane za transparentnost vlasništva medija i pravne prijetnje novinarima.

Misiju MFRR predvodiće ARTICLE 19 Evropa sa Evropskom federacijom novinara (EFJ), u partnerstvu s HND-om. U misiji će učestvovati i predstavnici MFRR: Evropskog centra za slobodu medija, Međunarodnog instituta za medije, Free Press Unlimiteda i Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa.

Misija će se usredsrediti na procjenu napada i pravnih prijetnji protiv novinara, nove planove zakona o medijima, sprovođenje instrumenata EMFA i Anti-SLAPP, kao i na transparentnost vlasništva nad medijima.

Takođe će se pozabaviti nedavnim izmjenama Krivičnog zakona, koje ugrožavaju sposobnost novinara da izvještavaju o pitanjima od javnog interesa te potrebom da se u potpunosti dekriminalizuje kleveta kako bi se uskladili s međunarodnim standardima slobode izražavanja.

O tim temama razgovaraće se sa širokim krugom sagovornika u Hrvatskoj, od novinara, medijskih kuća, organizacija civilnog društva, adokata i medijskih stručnjaka do državnih zvaničnika i regionalnih tijela.

Nalazi i zaključci poslužiće za izradu izvještaja o trenutnom stanju slobode medija u Hrvatskoj, kao i o statusu aktuelnih inicijativa usmjerenih na poboljšanje sigurnosti novinara, a sadržavaće i skup preporuka za donosioce odluka o održavanju slobode medija u skladu s evropskim i međunarodnim standardima slobode izražavanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније