Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

  M.L.B.

29. 07. 2024. 18:26 >> 18:29

Felten - Ibrahimović

Vlada da ostane privržena evropskoj agendi

Jasna evropska i evroatlantska orjentacija Vlade Crne Gore preduslov je daljeg napretka ka članstvu u EU, ocijenjeno je na sastanku potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Ervina Ibrahimovića sa ambasdorom SR Njemačke Peterom Feltenom.

Kako je saopšteno iz Vlade potpredsjednik Ibrahimović je kazao da Crna Gora ostaje u potpunosti privržena vanjskopolitičkim prioritetima, te zahvalio Njemačkoj na prijateljskom odnosu i jasnoj političkoj i eksperskoj podršci u ispunjavanju obaveza sa evropske agende.

Ambasador Felten je, kako je saopštio iz MVP, kazao da će Njemačka nastaviti da podržava evropsku budućnost Crne Gore, istakavši da je od krucijalne važnosti da Vlada ostane dosljedna definisanim vanjskopolitičkim prioritetima i privržena evropskoj agendi.

Ocijenio je da Crna Gora i Njemačka sarađuju u brojnim oblastima, te da postoji obostrana posvećenost širenju oblasti saradnje, pohvalivši učešće Crne Gore u Berlinskom procesu.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović razgovarao je danas, u odvojenim susretima, i sa ambasadorima Ujedinjenog Kraljevstva, Republike Italije i Republike Turske u Crnoj Gori.

Tokom susreta sa britanskom ambasadorkom u Crnoj Gori, Don Meken ukazano je na odlične odnose i snažno savezništvo Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva.

Kako je saopšteno iz MVP Ibrahimović je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci britanskih partnera reformama u okviru razvojne agende, koje doprinose sveukupnom napretku Crne Gore i ostvarenju vanjskopolitičkih prioriteta.

Ambasadorka Meken je kazala da je Ujedinjeno Kraljevstvo posvećeno jačanju saradnje sa Crnom Gorom i da će nastaviti da pružaju podršku na planu ostvarenja ključnih vanjskopolitičkih prioriteta.

“Obostrano je ocijenjeno da postoji značajan prostor za snažniju ekonomsku saradnju, koja bi pratila dinamičan politički dijalog i odlične međudržavne odnose”, saopšteno je iz MVP.

U razgovoru sa ambasadorkom Italije Andreinom Marselom, ministar Ibrahimović je ukazao na prijateljske odnose Crne Gore i Italije, ocijenivši da postoji značajan potencijal za dalje unaprjeđenje saradnje na bilateralnom planu, ali i kroz podršku Italije evropskom putu i NATO savezništvo.

Ambasadorka Marsela je izrazila zadovoljstvo dinamikom političkog dijaloga i razvojem bilateralne saradnje, istakavši aktivno zalaganje Italije za što skorije pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji i kroz format „Prijatelji Zapadnog Blakana“.

Kako je navedeno u saopštenju, kazala je da će Italija, kao partnerska država i saveznica, nastaviti da podržava razvojne procese u Crnoj Gori, ali i radi na daljem intenziviranju saradnje u oblasti ekonomije.

Susret sa ambasadorom Turske Barišem Kalkavanom bio je prilika da se ukaže na tradicionalno dobre i prijateljske odnose Crne Gore i Turske i bliskost dva naroda.

Ministar Ibrahimović je izrazio zadovoljstvo dinamikom razvoja ekonomske saradnje i prisustvom turskih investitora u Crnoj Gori.

Kazao je da istorijske diplomatske veze predstavljaju sponu, ali obavezu, da se veoma dobri međudržavni odnosi dalje razvijaju i jačaju, na bilateralnom planu, kao i kroz NATO savezništvo.

Kako su saopštili iz MVP, ambasador Kalkavan je ocijenio da Turska i Crna Gora imaju izuzetne odnose, o čemu svjedoče brojni projekti u oblastima ekonomije, turizma, obrazovanja i odbrane, ali i nove inicijative koje se realizuju uz obostranu posvećenost, sa ciljem da snažno partnerstvo i savezništvo dodatno učvrsti međudržavne veze i saradnju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније