Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

P.R.

30. 07. 2024. 15:30 >> 16:55
Čitaj mi:

APEL UDRUŽENJA IZDAVAČA I KNJIŽARA CG

Povećanje PDV-a smanjilo bi prisutnost knjiga

Predsjednik Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore Radomir Uljarević apeluje na Vladu Crne Gore da ne usvoji najavljene predloge jer bi povećanje PDV-a na knjigu, nesumnjivo imalo dalekosežne negativne posljedice na kulturu čitanja, obrazovanje i dostupnost knjiga u našoj zemlji.

Podsjetimo, nacrtom fiskalne strategije predviđeno je povećanje stope PDV-a sa sedam na 15 odsto na knjige i dnevnu i periodičnu štampu, iako je ona u većini država, kada su u pitanju proizvodi od kulturnog i javnog interesa, najniža ili nulta.

"U vremenu kada je knjiga već ugrožena rastućom upotrebom mobilnih telefona i digitalnih medija, dodatno povećanje PDV-a bi smanjilo prisutnost knjiga u njihovom tradicionalnom obliku, a knjige su od suštinske važnosti za očuvanje kulture i obrazovanja. Crna Gora, kao mala zemlja sa bogatom, ali ranjivom kulturnom baštinom, treba da ulaže napore u promociju čitanja i dostupnost knjiga, a ne da uvodi mjere koje će ih učiniti manje dostupnim", kazao je Uljarević.

Standardi u vezi sa PDV-om na knjige, kako navodi, variraju među različitim zemljama.

"Ali u većini evropskih zemalja, knjige su oporezovane sniženom stopom PDV-a, koja je niža od standardne stope PDV-a. Ove snižene stope mogu biti između pet odsto i sedam odsto, u zavisnosti od zemlje. U zemljama poput Velike Britanije i Velikom broju država USA, knjige su oslobođene PDV-a i primjenjuje se nulta stopa, što znači da se na knjige ne plaća PDV", dodaje Uljarević.

Ističe da evropke zemlje teže ka dodatnom snižavanju ili ukidanju PDV-a na knjige.

"Radi podrške kulturi i obrazovanju, podstičući čitanje, obrazovanje i kulturni razvoj. To je oblik pomoći izdavačima i knjižarama da očuvaju konkurentnost i da podstaknu izdavaštvo, što doprinosi razvoju kulturne industrije", ističe Uljarević.

Smatra da Crna Gora, sa svojom, kako navodi, malom, ali vrijednom kulturnom scenom, treba da teži ka ovim pozitivnim primjerima i da podrži čitanje i obrazovanje kroz niske porezne stope na knjige.

"U ovoj fazi usvajanja evropskih vrijednosti, nakon dobijenog IBAR-a, prirodno bi bilo da brinemo o harmonizaciji poreske politike sa evropskim praksama", kazao je Uljarević.

Tvrdi da su ukupni iznosi, koji bi se mogli prikupiti povećanjem PDV-a na knjige, zanemarljivi u odnosu na "štetu koju bi ovo povećanje prouzrokovalo".

"U kontekstu čitavog budžeta Crne Gore, ova suma je minorna, dok je šteta po kulturu i obrazovanje ogromna", ocijenio je Uljarević.

Podsjeća da Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore u kontinuitetu ukazuje na izazove sa kojima se suočava industrija knjiga u Crnoj Gori.

"Tokom 2022. je u ovom pravcu realizovalo i projekat Trening i edukacija za deficitarna zanimanja u industriji knjiga koji je podržan od strane zajedničkog EU-CG program za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, čime je i i ovaj program koji naša zemlja implementira u saradnji sa EU, prepoznao izazove naše industrije", kazao je Uljarević.

Podsjećaju i na Rezoluciju Evropskog parlamenta od 14. septembra 2023. o budućnosti Evropskog sektora knjiga (2023/2053(INI)) u kojoj EP između ostalog ... (55.) poziva na nultu stopu PDV-a za knjige u državama članicama, bez obzira na njihov format ili način na koji im se pristupa, kako bi se podržala ekonomija utemeljena na znanju te podstaknulo čitanje i promovisalenjegove cjeloživotne koristi.

"Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore podržava dugogodišnju borbu Međunarodnog udruženja izdavača (IPA International publishers association) kao i Federacije evropskih izdavača (Federation of European Publishers) za nulto oporezivanje knjige u svim oblicima", zaključio je Uljarević.

Apel Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore podržavaju: Udruženje bibliotekara Crne Gore, Strukovno udruženje književnika Crne Gore, CID, Nova knjiga, Pinta, Juing - Pčelica, Obodsko slovo, Unireks, Svetigora, VBR grafika, Matica srpska - društvo članova u CG, Književna zadruga SNV, Strip klub Mister No, Kultura plus, Pegaz, JU Ratkovićeve večeri poezije…

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније