Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Vanja Kovačević, TVCG

31. 07. 2024. 19:55 >> 19:55
Čitaj mi:

BURNE REAKCIJE

Ministarstvo finansija: Povećanje PDV-a u skladu sa direktivama EU

Namjera Ministarstva finansija da PDV na knjige poveća sa sedam na 15 odsto izazvala je burne reakcije. Dok iz resornog ministarstva tvrde da je sve u skladu s direktivama Evropske unije, predstavnici Udruženja izdavača i knjižara kažu da je suprotno, i da bi povećanje PDV-a ugasilo veliki broj izdavačkih kuća, pogotovo manjih.

Nije skupa knjiga nego neznanje, misao je koju imaju u vidu države koje vode računa o svojoj prosvjeti i kulturi, a pogotovo manji sistemi, kakav je crnogoraski koji svoju prepoznatljivost gradi upravo na tim elementima. Namjera Ministarstva finansija da PDV na knjige poveća sa sedam na 15 posto, u skladu, je kako ističu iz tog resora, s odredbama Direktive EU 2006/112.

"Napominjemo da ćemo i po ovom osnovu, u postupku javne rasprave, razmotriti modalitete primjene snižene stope i predložiti optimalno rješenje prilikom izmjena Zakona o porezu na dodatu vrijednost koje su planirane tokom četvrtog kvartala tekuće godine", saopštili su iz Ministarstva finansija. 

Crnogorski izdavači namjeru Ministarstva finansija smatraju neprihvatljivom. Kažu da bi imala dalekosežne posljedice koje bi se manifestovale negativno na sve, a pogotovo manje izdavače od kojih bi većina bila ugašena. Ističu da je to suprotno praksi većine država Evropske unije koja pokušava da snizi stopu poreza na knjige ili da je čak u potpunosti ukine, kakav je slučaj u Velikoj Britaniji, ili pak u većini država SAD-a.

"U Crnoj Gori ne postoji otkup knjiga. To je jedini pravi oblik pomoći izdavaštvu i knjigama kad imate gotov proizvod koji čami uglavnom u magacinima, nema ga u bibliotekarskim rafovima, i biblioteke su ugrožene po raznim osnovama... Zato što su prije svega neznatna sredstva za otkup knjiga, ali i time se njima onemogućuje da kupuju knjige", navodi Radomir Uljarević predsjednik Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore. 

Predsjednik Društva crnogorskih izdavača Vladimir Vojinović ističe da nije sporno da se i dalje plaća pdv, ali bi bio problem kada bi se povećao.

"Sve i da se poveća na 21 odsto što je stopa PDV za prodaju drugih artikala u Crnoj Gori, crnogorska ekonomija odnosno budžet neće se jako popraviti budući da je prodaja knjiga na jako niskom nivou, skoro pa da i nemamo tržište knjige u Crnoj Gori. Oni koji su ovo planirali i koji planiraju to da učine pretpostavljam da imaju drugi cilj, a to je povremeno i postepeno otežavati uslove za izdavaštvo Crne Gore", kazao je Vojinović. 

Ukoliko Vlada usvoji predlog Ministarstva finansija, bili bi ugroženi, izdavači, knjižari, biblioteke kao i štampani mediji ističu, mišljenje je medijskih poslenika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније