Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

31. 07. 2024. 15:31 >> 15:31
Čitaj mi:

URA

"Povećanje PDV-a na knjige i štampu negativno će uticati na pristup kulturi"

Plan Spajićeve Vlade da poveća PDV na knjige, štampu, monografske i serijske publikacije, autorska prava, kao i na usluge u oblastima obrazovanja, književnosti, umjetnosti, nauke i sporta negativno će uticati na pristup kulturi, obrazovanju i nauci, otežavajući već tešku situaciju za građane i institucije u ovim sektorima, saopštili su danas iz Građanskog pokreta URA.

"Umjesto da se kulturi prida više pažnje, ovakav populistički potez održava potpunu nebrigu vlasti o kulturnom razvoju crnogorskog društva. Postavlja se pitanje da li je zapravo cilj 'rijalitizovati' ga?", upitali su iz URE. 

Iz URE ističu da Spajiću odgovara da građani manje čitaju kako bi njima lakše manipulisali i da se ovakav odnos vlasti prema kulturi mogao vidjeti u prošlosti, u nekim mračnijim vremenima. Napominju da više cijene knjiga i štampe mogu smanjiti pristup ovim resursima, posebno ljudima s nižim prihodima.

,,To može dodatno loše da utiče na obrazovanje, a knjige i štampa igraju važnu ulogu u očuvanju kulture i podsticanju kritičkog mišljenja i kreativnosti. Viši PDV negativno će uticati i na autore i izdavače, jer će smanjiti njihove prihode i mogućnost ulaganja u nove projekte“, poručuju u saopštenju. 

Takođe, upozoravaju iz URE, zabrinjava povećanje PDV-a na ulaznice za bioskope, pozorišta, koncerte, muzeje i sportske događaje.

,,Ove aktivnosti igraju ključnu ulogu u razvoju kritičkog mišljenja, kreativnosti i fizičke aktivnosti među građanima. Visoke cijene ulaznica mogu dovesti do smanjenja posjećenosti ovih kulturnih i sportskih događaja, što loše utiče na razvoj kulturne scene i sportskih aktivnosti u zemlji. Takođe, ovim potezom vlasti su pokazale i da ih nije briga za razvoj mladih kojima se ionako slabo nude bilo kakvi sadržaji“, napominju iz URE. 

Pozivaju Vladu da preispita ovu odluku i pronađe alternativna rješenja koja neće ugroziti kulturni i obrazovni sektor.

,,Umjesto povećanja poreza, predlažemo unapređenje efikasnosti i transparentnosti u upravljanju postojećim resursima. Takođe, podržavamo inicijative za jačanje javno-privatnih partnerstava u ovim sektorima, što može donijeti dodatne prihode bez dodatnog opterećenja građana. Naša partija će se nastaviti zalagati za politike koje promovišu dostupnost obrazovanja, kulture, nauke i sporta za sve građane Crne Gore. Smatramo da je ulaganje u ove sektore ključ za održivi razvoj i napredak našeg društva“, zaključuju iz URE.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније