Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

29. 07. 2024. 08:47 >> 08:49
2
Čitaj mi:

REAGOVANJE

“Hoće da ugase Upravu za gazdovanje šumama”

Iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima saopštili su da su došli u posjed predloženih amandmana na Predlog Zakona o šumama, koji, kako tvrde, u jednom dijelu apsolutno žele da ugase Upravu, ostave na ulici preko 350 zaposlenih i da unište crnogorske šume, "tako što bi sve nadležnosti upravljanja i gazdovanja crnogorskim šumama prebacili u potpuno neodrživo privredno društvo", na šta su, dodaju, u prethodnoj godini aktivno ukazivali.

Prema njihovim riječima, ovakvim neprofesionalnim i neočekivanim postupkom još jednom su "naočigled kompletne crnogorske javnosti beskrupulozno iznevjerena data obećanja na nedavno održanom sastanku, prekršen postignuti dogovor", a njihovi amandmani i stručni argumenti i predlozi sakriveni i odbačeni, što, kako tvrde, govori da je krajnji cilj novog Zakona o šumama uništenje Uprave, njenih zaposlenih i crnogorskih šuma, a sve zbog ostvarenja prikrivenih ličnih koristi i interesa.

"Iz ovih razloga, apelujemo na sve poslanike u Skupštini Crne Gore da dobro obrate pažnju na ovu istorijsku i jednostranu prevaru koja je upućena prema njima na dalje odlučivanje, a koja nije ništa drugo do prevara građana Crne Gore i potpuno uništavanje jednog najvažnijeg prirodnog resursa. Naime, predloženim Amandmanom 1 se planira u poglavlju II, koji se odnosi na prava i obaveze vlasnika šuma i pravni režim korišćenja šuma, u članu 8, Predloga zakona, da se isti promijeni i da glasi: „Šumom, šumskim zemljištem, drvećem van šume i goletima u državnoj svojini, van zaštićenih prirodnih dobara – nacionalnih parkova i parkova prirode, upravlja i gazduje privredno društvo za upravljanje i gazdovanje šumama čiji je osnivač Vlada Crne Gore sa udjelom od 100% (u daljem tekstu: privredno društvo za upravljanje i gazdovanje šumama) u skladu sa ovim zakonom", navode u saopštenju.

Ovim Amandmanom, kako su istakli, donosioci odluka su stavili ključ u vrata Uprave, njene zaposlene poslali na ulicu, a crnogorske šume "bacili u propast, u kojoj će kroz različite mehanizme, a u cilju ostvarenja ličnih interesa, posjeći sve za rad virtuelnih profita i ličnih interesa".

"Nadamo se da će crnogorski poslanici imati sluha i dobro razmotriti ovu serviranu prevaru u njihovim materijalima, i svojim protivljenjem spasiti Upravu za gazdovanje šumama i lovištima, njene zaposlene i prvenstveno crnogorske šume, po kojima smo prepoznati u Evropi i šire", zaključili su iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније