Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ RTS ]

25. 07. 2024. 08:37 >> 08:38
Čitaj mi:

ŠPANIJA

Pedro Sančez pristao da svjedoči protiv supruge Begonje

Španski premijer Pedro Sančez pristao je da pismeno svjedoči u slučaju o navodnoj korupciji i trgovini uticajem protiv svoje supruge Begonje Gomez.

Sančez se odlučio na takav korak pošto je u ponedjeljak saopšteno da će istražni sudija Huan Karlos Pejnado 30. jula otići u Palatu Monkloa, zvaničnu rezidenciju španskog premijera.

U pismu upućenom madridskom sudu, u koje je agencija Efe imala uvid, Pedro Sančez ističe da je u ponedjeljak preko medija saznao za nalog sudije kojim je pozvan da svjedoči.

Premijer je napisao da je spreman da ''sarađuje sa administracijom pravde, uvijek u okviru striktnog poštovanja španskog Ustava i zakona koji nas sve obavezuje i to je maksimalna garancija naše vladavine prava".

On je u pismu napomenuo da je zbog njegove premijerske pozicije neophodno da svjedoči u pismenoj formi.

Sančez je naveo da ne sumnja da će sudija iskazati poštovanje prema ustavnom i pravnom okviru Španije, a samim tim i prema onom što je utvrđeno Zakonom o krivičnom postupku u vezi sa institucijom premijera.

Supruga španskog premijera Begonja Gomez iskoristila je prošle nedjelje pravo da ne svjedoči pred sudom u Madridu za navodnu korupciju i trgovinu uticajem.

Istraga protiv Gomezove pokrenuta je posle žalbe grupe za borbu protiv korupcije "Manos Limpijas" (Čiste ruke), koja ima veze sa krajnjom desnicom i koja je optužila premijerovu suprugu da je zloupotrijebila svoj uticaj kako bi navodno obezbijedila sponzore za magistarski kurs na univerzitetu koji je vodila, prenio je Gardijan.

Španski sud u aprilu je pokrenuo preliminarnu istragu o tome da li je Gomez počinila krivično djelo trgovine uticajem i korupciju tokom obavljanja svog privatnog posla.

Sud nije iznio više detalja pošto je slučaj zapečaćen i preliminaran, samo je naveo da je uslijedio nakon žalbe grupe za borbu protiv korupcije "Čiste ruke", čiji lider ima veze sa krajnjom desnicom, prenio je Rojters.

Grupa je navela da je Gomezova iskoristila svoj uticaj kao supruga premijera da bi navodno obezbijedila sponzore za magistarski kurs na univerzitetu koji je vodila.

Nakon što su prvi put objavljene optužbe, Sančez je razmatrao da podnese ostavku, ali je poslije nekoliko dana saopštio da će zadržati svoju funkciju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније