Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R./M.V.

30. 07. 2024. 16:04 >> 16:41
5
Čitaj mi:

SPAJIĆ

Opozicija htjela da opstruira održavanje premijerskog sata

Premijer Milojko Spajić rekao je danas novinarima u parlamentu da je opozicija imala plan i da je htjela da opstruira održavanje premijerskog sata.

"Ja sam pokušavao, ja sam izašao iz sale u jednom trenutku, ali je opozicija nastavljala provocira, i da govori o nekim "činjenicama", da govori o stvarima koje nijesu tačne", rekao je Spajić nakon sjednice Odbora za ekonomiju, na kojoj je održano višesatno kontrolno saslušanje o ekonomskoj politci. 

Obzirom na dugo trajanje te sjednice, premijerski sat je odložen, što je poslanicima saopštio predsjednik parlamenta Andrija Mandić. 

Premijer je rekao da su bili prinuđeni da se vrate u taj odbor. 

"Dogovorili smo se da se završi taj odbor, i ja sam pokušao da izađem sa tog odbora i da odem na premijerski sat, da odgovaram na pitanja poslanika u plenumu. Međutim, opozicija je očito imala drugi plan. Oni su jednostavno opstruirali završetak odbora, i ja rauzumijem potez gospodina Mandića i stvarno mi je žao što se do desilo. Imali smo puno dobrih pitanja, i spremili smo odgovore. Tako da građani neće biti uskraćeni, jer mi ćemo objaviti sve te odgovore onlajn, tako da neće biti potrebe da se širi, ovaj, kažem, nažalost, cirkus. Opozicija želi da se ovo pretvori u cirkus", rekao je Spajić. 

On je rekao da nema ništa protiv da privatne televizije prenose šta misle da je potrebno, ali da je na odboru dogovoreno da se sjednica završi. 

"Ja sam čak izašao, ali je opozicija i dalje insistirala, postavljala pitanja, pravila insinuacije koje nijesu bile tačne, i bili smo prinuđeni da se vratimo. Oni su nastavili odbor. Bili smo prinuđeni da odgovorimo na neka pitanja koja su postavljena. Razumijem potpuno potez Mandića, da otkaže premijerski sat, objavićemo odgovore na postavljena pitanja", kazao je premijer. 

On je rekao da generalno osuđuje sve napade na medije, i da svi mediji treba da se ponašaju slobodno. 

Spajić je rekao da iako sjednica parlamenta treba da bude održana sjutra, na dnevnom redu su važni zakone, koje je Svjetska banka zahtijevala od nas, tako da premijerski sat sjutra nije opcija. 

"Mislim da je postojala jedna ružna kampanja, gdje su govorili o zakonu o državnoj imovini, zakonu o obnovljivim izvorima, zakonu o šumama....To su sve zakoni koje je Svjetska banka zahtijevala od nas. Ja ne znam zašto su se ljudi koji uvažavaju mišljenje Svjetske banke, konkretno okrenuli protiv ovih zakona, kada je to Svjetska banka tražila od nas. To je naša obaveza. I prethodna Vlada je htjela da potpiše jedan takav sporazum sa Svjetskom bankom vezano za sve te reforme. I ja ne znam u čemu je problem, zašto se šire sve te lažne priče, da mi želimo da rasporodajemo imovinu, i tako dalje. Vidjeli ste i sami da je Savjet za privatizaciju dao mišljenje, mi smo sklonili sva preduzeća koja su trebala da budu privatizovana, a 42. i 43. Vlada su planirale da budu privatizovana. Mislim na Budvansku rivijeru i sva druga preduzeća koja su bila na toj listi", kazao je Spajić. 

On je rekao da sklanjaje sa te liste dovoljno govori. 

"Sjećate se priče da ćemo rasprodati EPCG, da bi finansirali Evropu sad 2. Gdje su sad ti ljudi? Da ćemo da dignemo PDV na 30 odsto, da bi finansirali Evropu sad 2. Gdje su sad ti ljudi", navodi premijer. 

On je podvukao da će zarade biti značajno uvećane, i da će to posebno biti vidljivo u privatnom sektoru. Ranija, 43. Vlada, povećavala je uglavnom zarade u javnom sektoru, dok je na privatni zaboravila. 

"Privatni sektor je taj koji u stvari finansira nas sve, primamo zarade iz budžeta. Mi moramo da poštujemo i njegujemo privatni sektor. Da radimo na tome da zarade u privatnom sektoru krenu da rastu. E ne možemo da postignemo to ako favorizujemo javni sektor. Ono što smo sad uradili, nekome će da rastu zarade 78 odsto, nekome će da rastu 60,50, 40 odsto...", naveo je Spajić. 

On je istakao da će rasti zarade za 300 hiljada zaposlenih u Crnoj Gori. Naglasio je da zarade rastu jer su radnici nastavili da pregovaraju sa poslodavcima. 

"Radnici programom 'Evropa sad' dobijaju krila. Moći će mnogo bolje da pregovaraju sa poslodavcima, i to je suština priče. Mi ne možemo kao vlada da pregovaramo u ime radnika, da se stavljamo na nečiju stranu. Mi hoćemo da postignemo opšti dogovor za još veće plate", kazao je Spajić. 

On navodi da pripremaju zakon o zaradama u javnom sektoru, čime će korigovati zarade koje su neopravdano niske. Prije svega, misli na direktore poreske, policije, njihovim pomoćnicima, u carini, ključnim ljudima koji moraju da prime veće zarade nego što je to sada slučaj. 

Premijer je rekao da je sedmočasovno radno vrijeme dato u kampanji pred izbore prošle godine i ono će se do kraja ispuniti. Navodi da to nije stvar fiskalne strategije, to jest poreskih politika, i zato tim dokumentom nije obuhvaćeno. Vezano za rast cijena, kazao je da ako se trgovci budu ponašali odgovorno, neće uvoditi nikakve nove mjere. Ako se pak budu ponašali neodgovorno, navodi, kao država imamo pravo da reagujemo. 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније