Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj.

30. 07. 2024. 14:48 >> 14:49

KOPRIVICA APELUJE

Hitno izabrati predsjednika Izborne komisije i novi sastav DIK-a

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) zabrinut je zbog problema u funkcionisanju Izborne komisije Glavnog grada (IKGG) nastalih nakon ostavke njene predsjednice i poziva Skupštinu Glavnog grada Podgorica da u hitnom roku preuzme sve potrebne radnje kako bi se ovaj problem prevazišao, a izborni proces odvijao na zakonom propisan način.

"Ovaj problem dodatno zabrinjava ako imamo u vidu da Državna izborna komisija (DIK) već skoro devet mjeseci djeluje u sastavu koji nije u skladu sa zakonom. U njoj trenutno odlučuje predstavnica partije koja više nema parlamentarni status (PZP), a pokret koji je formalno najjači subjekt nove vlasti (PES) uopšte nema predstavnika/cu. Takođe, njen trenutni sastav ne odražava odnos vlasti i opozicije nakon posljednjih političkih promjena", saopštio je izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica.

On objašnjava da smo došli u situaciju da komisija koja je ključna za sprovođenje izbornog procesa u Podgorici (IKGG) i komisija kojoj se podnose prigovori protiv odluke, radnje ili propusta IKGG (DIK) imaju probleme u funkcionisanju već na samom početku izbornog procesa u Podgorici.

"Podsjećamo javnost da je shodno Zakonu o izboru odbornika i poslanika IKGG dužna da u roku od 72 sata od dana donošenja odluke o raspisivanju izbora, utvrdi i objavi izborni kalendar svih rokova za sprovođenje izbornih radnji predviđenih izbornim zakonodavstvom. Imajući u vidu da je predsjednik Crne Gore izbore u Podgorici raspisao 27.7. to znači da rok za objavljivanje ovog kalendara ističe večeras u ponoć", kazao je Koprivica.

Izborni kalendar sadrži rokove odnosno tačne datume za sprovođenje izbornih radnji predviđenih zakonom. Kako ističe Kopricica, predstavlja izuzetno važan orijentir za rad organa za sprovođenje izbora, ali i za političke subjekte koji planiraju učešće na izborima, pa bi bilo kakva kašnjenja ili kršenja zakona bila jako negativna poruka na samom početku izbornog procesa.

"Nadamo se da će politički subjekti koji su zastupljeni u Skupštini Crne Gore i Skupštini Glavnog grada razumjeti važnost brzog i odgovornog reagovanja i u hitnom roku stvoriti uslove da Državna izborna komisija i Izborna komisija Glavnog grada funkcionišu nesmetano, u skladu sa dobrim izbornim praksama, a da njihove odluke budu utemeljene na poštovanju zakona", kazao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније