Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Glas Amerike [ M.V. ]

30. 07. 2024. 14:55 >> 14:55

MINISTARKA SAOPŠTILA

Meksiko otvara istragu zbog tvrdnji da je vođa kartela Sinaloa kidnapovan na putu za SAD

Meksičke vlasti su otvorile istragu o događajima koji su doveli do prošlonedjeljnog hapšenja šefa kartela Sinaloa Ismaela El Maja Zambade, rekla je u ponedjeljak ministarka bezbjednosti Meksika.

Zambada je uhapšen u četvrtak u blizini El Pasa u Teksasu nakon što je sletio malim avionom koji je stigao iz Meksika. Rojters i drugi novinski mediji, pozivajući se na anonimne američke zvaničnike, izvijestili su prošle nedjelje da je izgleda da je El Maja prevario sin bivšeg šefa kartela Sinaloa Hoakina El Čapa Guzmana, koji je želio da se preda vlastima.

Ali Zambadin advokat, Frenk Perez, negirao je to i rekao da je narko-bosa na silu kidnapovao El Čapov sin, Hoakin Guzman Lopez. Perez je rekao da su Guzman Lopez i šest muškaraca u vojnim uniformama Zambadu naveli u klopku u Meksiku, natjerali ga da uđe u avion i protiv njegove volje odveli u Sjedinjene Države.

Zambada se u petak izjasnio da nije kriv po optužbama za drogu na saveznom sudu u El Pasu.

Rosa Icela Rodrigez, ministarka bezbjednosti Meksika, rekla je da je kabinet saveznog državnog tužioca otvorio istragu u državi Sonora za zločine koji su se možda dogodili, uključujući tačku polaska leta i druge detalje. Rodrigez je rekla da meksička vlada nije bila uključena u operaciju i da joj je tek na dan hapšenja rečeno da će se Guzman Lopez predati.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je na konferenciji za novinare u ponedeljak da su njegove oružane snage potvrdile da nijesu bile umiješane u Zambadino hapšenje, uprkos tvrdnjama Zambadinog advokata da su ljudi u vojnim uniformama poznatom narkobosu napravili zasedu.

Rodrigez je navela da su američki zvaničnici rekli meksičkim vlastima da ne znaju da su oba dilera droge bila u avionu. Ona je dodala da su ih američki zvaničnici obavijestili da let nije planirala nijedna američka agencija, iako su američki agenti znali da je Guzman Lopez ranije namjeravao da se preda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније