Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

30. 07. 2024. 16:45 >> 16:45
Čitaj mi:

SPAJIĆ ODGOVORIO BOŽOVIĆU

"Savjet za borbu protiv korupcije razmotriće slučaj kolašinske "Impregnacije"

Postoji određeni stepen sumnje na potencijalnu zloupotrebu prilikom kupovine državnog preduzeća i prodaje imovine istog, te postupanja prema bivšim radnicima „Impregnacije drveta“ Kolašin, pa ćemo zadužiiti Savjet za borbu protiv korupcije 44. Vlade da detaljno razmotri ovaj slučaj, te ukaže na potencijalne pravne propuste i da smjernice za eventualno, dalje postupanje, kazao je premijer Milojko Spajić odgovarajući na pitanje Šefa Kluba poslanika Socijalističke narodne partije (SNP) i Saveza građana CIVIS Bogdan Božovića.

Božović je upitao premijera Milojka Spajića da li Vlada Crne Gore u narednom periodu planira da preduzme konkretne aktivnosti kako bi obeštetila bivše radnike Impregnacije AD Kolašin. 

Spajić je u odgovoru obrazložio da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja početkom 2022. godine održalo sastanak sa bivšim radnicima „Impregnacije drveta“ Kolašin, u vezi sa njihovim zahtjevom za povezivanje radnog staža i isplatu neisplaćenih zarada i otpremnine, čiju je obavezu preuzela kompanija “Vektra Nord”.

Tom prilikom je, kako je istakao, konstatovano da je “Impregnacija drveta“ Kolašin, bivše državno preduzeće koje je spletom okolnosti februara 2007. godine otišlo u stečaj, te da su uvođenjem stečaja svi radnici ostali bez zaposlenja i socijalnih davanja (otpremnine) odnosno da kupac koji je prihvatio investicioni i socijalni program, navedeno ipak nije realizovao.

"Zbog svega što je uslijedilo, a javnosti je kao i Vama poznato, na predmetnom sastanku je zaključeno da se, zbog sumnje o pitanju postojanja elemenata korupcije na visokom nivou, dokumentacija dostavljena od strane bivših radnika uputi na dalju nadležnost Nacionalnom savjetu za borbu protiv korupcije na visokom nivou, što je i učinjeno. U najkraćem, zaključeno je da bivši radnici imaju potraživanja prema privatnoj firmi, te probleme sa vlasnikom privatnih preduzeća koji je kupio državno preduzeće i nije ispoštovao ugovornu obavezu, već je osnivanjem drugog preduzeća izbjegao izvršavanje obaveza iz ugovora, kao i da je isti nastavio sa prodajom imovine državnog preduzeća iako nije nikada postala vlasništvo njegove firme", objasnio je Spajić. 

Spajić se zahvalio Božoviću što, kako je istakao, skreće pažnju na očigledne propuste i nepravdu koja je učinjena zaposlenima ovog preduzeća u prethodnom periodu.

"Nažalost moramo konstatovati da ovo nije jedini slučaj u kojem je došlo do povrede prava radnika. Naprotiv, brojni su primjeri u kojima su radnici osjetili najjače posljedice perioda tranzicije. Zbog toga Vlada sa posebnim senzibilitetom gleda na njihove probleme i pokušava da nađe optimalna, na zakonu utemeljena, rješenja", naglasio je Spajić. 

Spajić je kazao da imajući u vidu da, u konkretnom slučaju, postoji određeni stepen sumnje na potencijalnu zloupotrebu prilikom kupovine državnog preduzeća i prodaje imovine istog, te postupanja prema bivšim radnicima zadužiće Savjet za borbu protiv korupcije 44. Vlade da detaljno razmotri ovaj, slučaj te ukaže na potencijalne pravne propuste i da smjernice za eventualno, dalje postupanje.

"Svakako, poslaniče Božoviću, ističem da će Vlada, u mjeri onog što su zakonske mogućnosti, ispitati i postupiti u ovom i drugim slučajevima za koje se ispostavi da za isto postoji uporište u pravnom sistemu države Crne Gore", zaključuje Spajić. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније