Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V./B.Č.J.

30. 07. 2024. 17:19 >> 17:29

spajić odgovorio pejovićevoj

Za vanjskopolitičke prioritete potrebno djelovanje više aktera u Vladi

Za realizaciju naših strateških vanjskopolitičkih prioriteta (EU integracija, regionalna stabilnost, Nato članstvo i multilateralizam) je potrebno sinergijsko intezivno djelovanje što više aktera u Vladi, kazao je premijer Milojko Spajić.

On je to naveo u pisanom odgovoru na pitanje nezavisne poslanice Jevrosime Pejović: "S obzirom na to da ste prilikom rekonstrukcije Vlade govorili o svemu osim o temi, koristimo ovu priliku da Vas zamolimo da nam objasnite suštinske razlike u nadležnostima pojedinih resora. Kao na primjer razlike u portfoliju potpredsjednika Vlade za vanjske i evropske poslove i potpredsjednika Vlade za međunarodne odnose koji ujedno pokriva i poziciju ministra vanjskih poslova".

"Budući da je ministru vanjskih poslova programom rada Vlade definisan broj odlaznih i dolaznih posjeta, a da je međunarodna agenda izrazito sadržajna, naročito u vremenu u kojem svjedočimo izmjeni geopolitičke arhitekture i naših pojačanih aktivnosti na putu evropske integracije, procjena je da bi Potpredsjednik za vanjske i evropske poslove bio snažna podrška u temeljnoj realizaciji agende i ispunjavanju obaveza, kroz praćenje rada i izvršavanje obaveza koje dva ministarstva imaju u sprovođenju vanjske politike i procesu pridruživanja Evropskoj uniji", naveo je Spajić.

Objasnio je da će potpredsjednik za vanjske i evropske poslove, uz ministarku evropskih poslova koordinirati promociju aktivnosti u pristupanju EU.

"Intenzivirane diplomatske aktivnosti u okviru evroatlanske agende naših susjeda, njihovo članstvo u međunarodnim organizacijama zahtijevaju našu dužnu pažnju kao odgovornog susjeda, pa je dodatnu pažnju potrebno usmjeriti na dobrosusjedsku i regionalnu saradnju i pružanje podrške koju Crna Gora može da pruži u svojstvu kredibilne članice NATO-a i frontrunnera na putu evropske integracije", naveo je premijer. 

Kazao je i da sa druge strane, šef diplomatije i potpredsjednik za međunarodne odnose, u svojoj redovnoj agendi i u djelokrugu svoga rada pored predstavljanja Crne Gore u odnosima sa drugim državama vrši poslove koji se odnose na predstavljanje Crne Gore i u međunarodnim organizacijama i institucijama i njhovim predstavništvima u Crnoj Gori, odnose sa dijasporom i iseljenicima kao i politikama koje se tiču mjesta Crne Gore u globalnom kontekstu savremenog svijeta i međunarodnih odnosa. 

"Za realizaciju naših strateških vanjskopolitičkih prioriteta (EU integracija, regionalna stabilnost, Nato članastvo i multilateralizam) je potrebno sinergijsko intezivno djelovanje što vise aktera u Vladi. Predstoji nam i predsjedavanje Savjetom Evrope 2026-2027, pored toga imamo kandidaturu za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija za isti period, što takođe zahtijeva dodatan angažman naše diplomatske službe ali i Vlade, i što je, dodatno, uticalo na odluku da u rekonstruisanoj Vladi imamo potpredsjednika Vlade za vanjske i evropske poslove i potpredsjednika Vlade za međunarodne odnose koji je, istovremeno, ministar vanjskih poslova", precizirao je Spajić.

Potpredsjednici Vlade će, kako je naveo, biti ti koji će, u skladu sa članom 6 Uredbe Vlade, zajednički usmjeravati i usklađivati rad ministarstava, vanjskih poslova, evropskih poslova i dijaspore i zajednički se starati o sprovođenju politike u tim oblastima, a sve u cilju ostvarivanja naših nacionalnih interesa i unaprjeđenja kvaliteta života i životnog standarda naših građana kroz ekonomsku integraciju.

"Na to nas, sve, obavezuju očekivanja građana – da postanemo prva naredna članica EU, naročito imajući u vidu da preko 80% javnosti podržava evropski put Crne Gore", zaključio je Spajić u pisanom odgovoru poslanicima pošto Premijerski sat danas nije održan.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније